Herinneringsbord voor treinkaping Wijster

Het herinneringsbord voor de treinkaping in Wijster is een foto van de gekaapte trein met daaronder een tekst over de gebeurtenis. Onder luid applaus werd de plaquette woensdagavond in het dorpshuis De Weidehoek in Wijster onthuld. Het herinneringsbord wordt 14 december de grond in geslagen, dan is het precies 40 jaar geleden dat de kaping eindigde.

Tijdens de herdenkingsavond zat het dorpshuis propvol. Er werden oude beelden vertoond en ooggetuigen vertelden hun verhaal. Zoals Zwaantje Etten, destijds aanwonende, die ging kijken bij de stilstaande trein en beschoten werd door de kapers. ,,Ik ging plat in het gras liggen. Dat duurde vijf minuten, toen zag ik dat de treindeuren dicht waren en ben ik naar huis gegaan.'' Daar wachtte de politie haar op, die gelijk het huis van haar en haar man innam om zich er te verschansen.

Het is woensdag 2 december precies 40 jaar geleden dat de twaalf dagen durende kaping van de trein Groningen-Zwolle in Wijster begon. De trein werd gekaapt door zeven Molukse jongens uit Bovensmilde. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. De machinist en twee passagiers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.