Herinneringscentrum Kamp Westerbork verkoopt Mein Kampf van Adolf Hitler

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat het boek Mein Kamp f, dat geschreven is door Adolf Hitler, verkopen in de boekwinkel van het centrum. Ook kan het online via het herinneringscentrum worden gekocht.

Dat bevestigt directeur Dirk Mulder desgevraagd aan DvhN. ,,Een dezer dagen zullen we het boek gaan verkopen.''

Sinds woensdag kan het boek Mein Kampf in Nederland gekocht worden in boekwinkels onder de Nederlandse titel Mijn Strijd . In Mein Kampf geeft Hitler namelijk inzicht in zijn gedachtewereld. Volgens hem was een wereldoorlog onvermijdelijk en moesten alle Joden worden ‘verwijderd’. Het boek uit 1925 wordt tot op de dag van vandaag omschreven als een van meest omstreden boeken van de geschiedenis.

Wetenschappelijk

Uitgever Prometheus geeft het boek van 856 pagina’s opnieuw uit in een wetenschappelijke editie. Het staat vol met uitgebreide wetenschappelijke verklaring en een inleiding bij elk hoofdstuk van een historicus. Het boek is te koop voor 49,99 euro.

,,Het is en was natuurlijk een kwalijk boek'', zegt Mulder. ,,Maar tegelijkertijd is het een basisboek over de gedachtengang achter het nationaal-socialisme en de jodenhaat. Om goed te kunnen begrijpen wat er tijdens de oorlog in Westerbork en andere kampen is gebeurd’’, zegt Mulder. Volgens hem moet een kenniscentrum over de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog dan ook juist een dergelijk boek aanbieden. ,,We verkopen uitdrukkelijk niet het pamflet, maar de wetenschappelijke druk.’’

Mein Kampf kan in Nederland worden gekocht met wetenschappelijke voetnoten om uitspraken van Hitler in wetenschappelijke context te plaatsen. Mulder vreest niet dat de verkoop zal leiden tot ophef. Hij begrijpt wel dat de verkoop gevoelig ligt. ,,Het is natuurlijk anders dat wij het verkopen dan boekwinkel Van der Velde in Assen. Er zullen vast wel mensen zijn die hun wenkbrauwen hierover fronsen.''

Mulder zegt die gevoelens zeker te begrijpen. ,,Maar bij ons in het centrum komen ook mensen die willen weten hoe het was. Om het te begrijpen. Daar hoort dit boek ook bij.''

Veel weerstand is er ook niet bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël. ,,Het boek is niet tegen te houden, dan is het vooral zaak om alles goed uit te leggen", zegt directeur Hanna Luden op de site van Prometheus.

Aanzetten tot rassenhaat

Het boek was na 1945 eigenlijk niet te koop. Meerdere malen werden forse boetes uitgedeeld aan uitgevers of galeriehouders die het boek te koop aanboden. Het zou aanzetten tot rassenhaat. Maar in 2014 kreeg een galeriehouder een boete van duizend euro omdat hij Mein Kampf te koop had aangeboden. Die boete werd geschrapt door de hogere raad omdat het werk niet uit politieke overtuiging werd aangeboden. Ook werd gesteld dat Mein Kampf gewoon te vinden was op internet.

Naar aanleiding daarvan kon uiteindelijk de wetenschappelijk verantwoorde editie worden geschreven, weet directeur Mulder. Het is belangrijk om de woorden van Hitler goed uit te leggen, vinden ze in Herinneringscentrum Westerbork. ,,Het boek is niet alleen het pamflet. Het geeft duiding en dat maakt het grote verschil. Als je de jodenvervolging wilt begrijpen, moet je niet de slachtoffers bestuderen, maar de daders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe