Herinneringscentrum ook voor de jongsten

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil een kinderwerkplaats inrichten in het uit te breiden centrum. Die moet in 2018 een feit zijn.

Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum werkt aan een verdubbeling van de ruimte om daarmee de groeiende bezoekersstroom goed te kunnen ontvangen. Afgelopen jaar telde het centrum 170.000 bezoekers, terwijl het berekend is op hooguit 120.000.

Net als Ikea

De uitbreiding moet ook de presentatie mogelijk maken van een completer verhaal over het doorgangskamp en alles wat daar mee te maken heeft. Om de stroom gezinnen met jonge kinderen vast te houden is er volgens Mulder behoefte aan een apart programma voor kinderen tot 10 jaar. Het verhaal van de Jodenvervolging leent zich niet zo voor jonge kinderen, maar die komen vaak wél mee.

Mulder: „Ikea heeft daar een ballenbak voor. Dat gaan wij niet doen. Wat we wel kunnen is die jongsten ook een zinvol bezoek gunnen door het verhaal van kamp Westerbork te vertellen zonder de verschrikkingen te laten zien. Bijvoorbeeld door het begrip zondebokken uit te leggen.”

Kinderwerkplaats

De inrichting van zo’n kinderwerkplaats past in het streven van het Herinneringscentrum om verschillende categorieën bezoekers een eigen presentatie te geven van het verhaal van het nazikamp. „Zo willen we in de nieuwbouw schoolgroepen scheiden van de individuele bezoekers. Die krijgen dan een aparte schoolexpositie.”

De plannen voor uitbreiding zijn al wat langer bekend, maar krijgen volgens Mulder nu steeds meer inhoud. De bedoeling is dat een van de vleugels van het bestaande gebouw wordt vervangen door een veel grotere aanbouw. „Ongeveer vier vijfde blijft staan. Tekeningen hebben we nog niet, maar we hebben met een architect al wel de ideeën besproken.”

Wisselexposities

De uitbreiding is ook nodig om meer ruimte te geven aan wisselexposities en de vaste expositie completer te kunnen maken.

„Zaken als het gebruik van Kamp Westerbork als vluchtelingenkamp komt nu nauwelijks aan bod. Ook het systeem van de anti-joodse maatregelen moet duidelijker naar voren worden gebracht vinden we. En wat er na 1945 is gebeurd willen we meer aandacht geven; de manier waarop wij met de herinnering aan de oorlog omgaan.”

Financiering

De uitbreiding vergt een investering van 5 tot 6 miljoen euro. Daarvan heeft de provincie Drenthe het eerste miljoen beschikbaar gesteld.

De rest hoopt Mulder bij het Rijk, Europa, de gemeente Midden-Drenthe en een reeks fondsen los te krijgen. „Als dat lukt kunnen we tweede helft van volgend jaar bouwen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.