Herrie om kap bomensingel Rogat

Dichtbij de rotonde van Rogat op de weg van Meppel naar Rogat langs de A28 zijn deze week tientallen bomen gekapt. Transportbedrijf Van der Sluis wilde beter zichtbaar zijn vanaf de snelweg.

Dat valt verkeerd bij de bewoners in Rogat en bij de fractie Sterk Meppel. Zij waren niet op de hoogte van de kap. Peter de Vries van Sterk Meppel: ,,Het is belachelijk dat er gezonde bomen worden gekapt voor een zichtlocatie. Waar heeft dit bedrijf dat eigenlijk voor nodig, die halen de klandizie toch uit hun eigen kringen?’’

Gedoe

Een paar jaar geleden maakten Sterk Meppel en het wijkplatform in Rogat zich nog hard voor het behoud van een andere bomenrij van vijftig eiken, langs de toegangsweg van het bedrijventerrein Rogat. Toen bleef de helft van de bomen uiteindelijk staan, de andere helft was ziek. De Vries: ,,Ze hadden kunnen weten dat er gedoe van zou komen, dan leg je dat voor aan de raad. Het bestemmingsplan moet geen zoekplaatje worden voor ons.’’

De provincie geeft toe dat er een kapvergunning gegeven is voor een betere zichtlocatie. Dat is onderdeel van de deal dat het transportbedrijf van het kwetsbare gebied Schiphorst verhuist naar Rogat.

Van geen kwaad bewust

De Vries van Sterk Meppel stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders in Meppel. Sterk Meppel wil weten of het college van de bomenkap wist, waarom het college de raad niet geïnformeerd heeft en of het college in deze niet nalatig is geweest met de informatieplicht. Het transportbedrijf is zich ondertussen van geen kwaad bewust. Warner van der Sluis: ,,Wat er niet bij gezegd wordt, is dat we op de plek van Schiphorst alles in landelijke staat terugbrengen en dertig eiken planten. De gemeente en provincie wilden dat we uit het buitengebied weggingen en we hebben netjes een kapvergunning aangevraagd.’’ In oktober neemt Van der Sluis zijn intrek in Rogat. Bij de locatie Schiphorst komt onder andere een manege.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.