Het 12-uurtje in Norg: fietsers gaan voor kroketten en 0.0% bier

Iedere dag buurt DvhN op een terras dat aan de Fiets4Daagse route ligt. Vandaag café Zwaneveld in Norg.

Het is dinsdagmiddag rond twaalf uur wat ze ‘gezellig druk’ noemen op het terras voor café Zwaneveld in Norg. Dat geldt ook voor de buren trouwens, van restaurant De Baander.

In de schaduw van de bomen op het brinkje voor beide horecagelegenheden genieten tientallen fietsers van een glaasje fris, een biertje, en wat lekkers. Ze zijn als een van de eerste gefinisht. De brink is al jaren het eindpunt van startplaats Norg, tot groot genoegen van de horeca aldaar.

‘Het is vooral heel erg gezellig’

Irma van Zonneveld van café Zwaneveld vindt het hartstikke leuk dat duizenden fietsers elk jaar op hun terras neerstrijken. „Het is vooral heel erg gezellig”, vertelt ze. „Er gebeurt ‘s wat in het dorp! En het is een weerzien van oude bekenden, zoals vakantiegangers die elk jaar met de Fiets4Daagse naar Norg komen. Je bouwt toch een band met zulke mensen op.”

Of het veel voorbereidingen vergt? Kwestie van ‘de koelkast’ goed vullen, zegt Zonneveld. Met bier, frisdrank, wafels, appelgebak en kroketten. Verder regelt ze, samen met de buren, een paar leuke optredens van bandjes, koren of een fanfare. „Die fietsers eindigen hier elke dag, dus het is wel zo leuk dat er elke dag iets nieuws te beleven valt.”

Muziek, broodje kroket en bier

Dinsdagmiddag zorgt het duo Brisk voor muzikaal vertier. De sfeer zit er goed in dankzij de mannen, die klassiekers als All Summer Long van Kid Rock en Purple Rain van Prince ten gehore brengen. Hier en daar zingen fietsers, die met de beentjes gestrekt in de stoel hangen, voorzichtig (of minder voorzichtig) mee. Zélfs na 40 of 60 kilometer door de Drentse (en een beetje Friese) natuur te hebben geploeterd. Met 32 (!) graden.

De dames in de bediening lopen op en af met goed gevulde dienbladen. Populair is het broodje kroket, met een biertje. Het klassieke broodje kroket - knapperig van buiten, perfect heet van binnen én met een klein beetje mosterd - is al jaren een toppertje. Het ijskoude alcoholvrije Weizen biertje van Brand gaat goed samen met de kroket. Zeker met deze tropische temperaturen.

Hoogtijdagen

Zonneveld werpt een tevreden blik op het terras, maar vliegt ook net zo snel weer de keuken in. „We doen vandaag ook de catering van het Nationaal Tuigpaardencoucours hier achter”, legt ze uit. Het zijn hoogtijdagen voor Zwaneveld deze zinderende zomer.

Sterrenrecensie

Drukte:

Sfeer:

Gerecht:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.