Het Drentse Landschap erkend als professionele monumentenbeheerder

Stichting Het Drentse Landschap is door het Rijk erkend als professionele monumentenbeheerder. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de organisatie in vervulling.

„We proberen deze status al sinds 2013 te krijgen”, zegt Frank van der Velden, hoofd erfgoed van Stichting Het Drentse Landschap. „We zijn blij dat we hem nu hebben. Het is echt een erkenning van het feit dat je heel professioneel met je monumenten omgaat. Daarnaast is het straks een stuk eenvoudiger subsidies aan te vragen voor de restauratie en instandhouding van monumenten.”

91 rijksmonumenten

Het Ministerie van OC&W kent sinds 2010 de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM) toe aan organisaties die op professionele wijze monumenten beheren. Eis is dat zij eigenaar zijn van minimaal twintig rijksmonumenten.

Stichting Het Drentse Landschap ontfermt zich over 91 rijksmonumenten. „Dat zijn niet alleen gebouwen”, vertelt Van der Velden. „Daar hoort bijvoorbeeld ook een sokkel bij, een standbeeld of monumentale tuinen.”

Hoeder van Drentse culturele erfgoed

Al sinds 1934 zet Stichting Het Drentse Landschap zich in voor de natuur en het erfgoed in Drenthe. De particuliere organisatie beheert in zijn totaliteit ruim 8600 hectare natuurgebieden, meer dan 270 gebouwen en de helft van alle 54 hunebedden in Drenthe.

De erkenning van het Rijk sluit naadloos aan bij de organisatie haar rol als hoeder van het Drentse culturele erfgoed. De Stichting hoopt deze rol nu te versterken, onder meer door verwerving, restauratie en beheer van monumenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.