Het Fiets4daagsedieet: Líters koffie en 360 stukjes appelgebak in Hooghalen

Iedere dag eet DvhN een hapje mee op een terras aan de route van de Fiets4Daagse. Vandaag: café-cafetaria Boszicht in Hooghalen.

Aan de Hoofdstraat in Hooghalen schreeuwen de borden je toe. ‘Fiets4Daagse controlepost!’ en: ‘Fietsen aan de overkant!’ Ah, hier valt wat te halen voor de fietsers, die zich ook vandaag weer in het zweet werken. Tientallen fietsen staan tegen het middaguur netjes geparkeerd aan de overkant van de weg. Maar de tafeltjes op het terras aan de voorkant van het café blijven angstvallig leeg.

Achterom

De meeste fietsers weten het wel te vinden: je moet achterom. Eigenaar Wout van Urk en zijn vrouw Gea Vos hebben een partytent neergezet. Er zijn twee standjes met koopwaar, bestierd door mensen uit het dorp.

Shattered Dreams, het duo van zangeres Sia en gitarist Roger, ook uit het dorp, probeert de sfeer erin te brengen. ,,Jullie zijn fantastisch publiek!”, joelt de gitarist na het applausje.

Veel gegeten wordt er nog niet, zo tegen twaalven. Zou het komen door het aanbod (broodjes hamburger, braadworst, kaas en ham of appelgebak) of ligt het grote gratis ontbijt de fietsers nog te zwaar op de maag?

,,Het is warm, veel mensen willen snel weer door”, denkt Van Urk. Het Fiets4Daagsemenu is expres simpel. ,,Er komen vandaag 1500 mensen over de vloer, ingewikkelde plates kan ik niet bemensen.” Zoveel bezoek betekent toch al snel een verdubbeling van de omzet. ,,Dit soort evenementen zijn de kers op de taart.”

Koffie en taart

Over taart gesproken, volgens Van Urk is dat dé hit van de dag. 30 dozen keer 12 stukjes heeft hij daarom ingeslagen. ,,Natuurlijk. Dat eten ze allemaal. En koffie. Líters en liters koffie.” De koffie is lekker pittig, niks mis mee. Ook het smeuiige gebakje gaat er goed in, maar is nog een beetje bevroren. Ach, met deze temperaturen is er tegen koffietijd niks aan de hand.

Hans en Wil Graafland uit Bergambacht (bij Gouda) laten zich het broodje hamburger (zij) en broodje braadworst (hij) ook goed smaken. ,,Prima sfeertje hier”, vindt Wil. Shattered Dreams speelt, tot genoegen van een andere fietser de hit Who the ** is Alice. Hij schreeuwt luidkeels mee. ,,De muziek van onze jeugd hè?”, zegt hij grijnzend.

Uitbater Van Urk is een sfeermaker. ,,Ik heb wel eens meegemaakt dat de fietsers een polonaise liepen over straat.” Of dat vandaag gebeurt valt te bezien. Wij zijn er niet meer bij. Er moet ten slotte ook wat in de krant.

Sterrenrecensie

Drukte:

Sfeer:

Gerecht:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.