Satu, dua tiga: Het Kompas in Assen ademt Moluks

Edo Tuhusula geeft les op de tifa. Op de achtergrond Jack Noya. Foto DvhN

Satu, dua, tiga. Een, twee, drie. Op de christelijke basisschool Het Kompas in Assen staat alles in het teken van de Molukken.

,,Nee, nee, nee.” Jack Noya (73) zwaait met het stokje van zijn toto buang. ,,Dat moet anders, kijk zo.” Hij slaat met zijn stokje op de zijkant van zijn zelfgemaakte Molukse xylofoon om de maat aan te geven.

De zes jongen uit groep zeven luisteren gedwee. Daar trommelen ze nog een keer op hun tifa, de Molukse trommel van een uitgeholde boomstam met een geitenvel.

Streng

Ja, het gaat er streng aan toe tijdens de muziekworkshop op Het Kompas. Noya geeft samen Edo Tuhusula (70) les op de school in het kader van de Molukse projectweken. ,,We moeten goed oefenen, want vrijdag moeten we optreden”, verklaart Noya.

De school ademt Maluku. In de hal staan paspoppen in Molukse kledij, in vitrinekasten staan spulletjes van de eilanden Ambon, Ceram en Saparua, de Molukse dans wordt geoefend en natuurlijk wordt er Moluks gegeten.

Joop Metiary heeft net een rekenles in de groep 3 afgerond. Er staan grote krullen op het papier van Romy. 1= satu, 2= dua, 3 = tiga enzovoort.

In de kleuterklas vertelt de Molukse oud-juf met een digitaal prentenboek over het meisje van Ambon dat bestolen wordt van haar pas gevangenen vissen.

Nauwe binding met Molukse gemeenschap

Het Kompas heeft een nauwe binding met de Molukse gemeenschap in Assen. ,,We hebben veel Molukse kinderen op school. En een deel van onze leerkrachten is verknocht aan de Molukken. Ze zijn er meermalen op vakantie geweest. Juf Bea Wisselaar al zeker twintig keer. De laatste keer nam ze twee collega’s mee”, vertelt directeur Ellen Sonnemans.

De school zamelt ook geld in voor het onderwijsproject Heka Leka op de Molukken, dat wordt ondersteund door een Asser werkgroep. Stanley Ferdinandus is al enkele jaren bezig met het basisonderwijs op de eilandengroep naar een hoger plan te tillen.

Ellen Sonnemans: ,,Het gaat om leermiddelen die bij ons heel gewoon zijn. Digitaal onderwijs kennen ze niet of nauwelijks. En ook de wijze van lesgeven is anders en de betrokkenheid van ouders is niet zo groot als bij ons. Stanley is bezig een huis te bouwen waar leerkrachten extra scholing krijgen. Daar hopen wij aan bij te dragen.”

Afsluiting

Vrijdag sluit Het Kompas de Molukse weken groots af. Dan wordt er onder meer gezongen, gedanst, getrommeld en gegeten. En om het onderwijsproject te steunen, er is een sponsorloop, een tombola en een veiling van drie Molukse beelden.

Ellen Sonnemans: ,,We hopen een paar duizend euro binnen te halen.”

menu