Het Meerveld in Emmen: het dak eraf

De renovatie van de woningen aan het Meerveld en de Emmalaan in Emmen gaat door. De vele tientallen rijtjeshuizen krijgen een nieuw dak en nieuwe dakkapellen en ook worden de muren en de gevels extra geïsoleerd. De bewoners zijn hierover woensdagavond geïnformeerd door hun verhuurder, woningbouwcorporatie Lefier.

Nadat vorig jaar al renovatieplannen bekend waren gemaakt, ontdekte Lefier dat ook de dakconstructie van de huizen onder de maat was. Dit was een fikse tegenvaller. Er diende een keus te worden gemaakt tussen het plaatsen van compleet nieuwe daken met een betere constructie of sloop en nieuwbouw.

Uiteindelijk opteerde Lefier voor het plaatsen van compleet nieuwe daken met een goede isolatie. ,,Op deze manier kunnen we de zaken in één keer goed aanpakken en kunnen de huizen in het Meerveld en de Emmalaan weer vele jaren vooruit’’, zegt Elza Bulstra, woordvoerster van Lefier.

Bulstra wijst erop dat sloop en nieuwbouw grote consequenties zou hebben voor de huurders. De plannen gaan door als minimaal vijftig procent van de bewoners ermee instemt. Gezien de positieve opstelling van de betrokken bewonerscommissies, rekent Lefier op steun van de meerderheid van de huurders. De Woonbond staat positief tegenover de huidige plannen, zegt Bulstra.

De revovatie leidt niet tot extra huurverhoging. Tot de oplevering van de werkzaamheden voert Lefier aan het Meerveld en de Emmalaan ook geen jaarlijkse huurverhoging door. In april zijn huisbezoeken gepland bij alle individuele bewoners. Met de isolatie van de vloeren hoopt Lefier in mei te kunnen beginnen.

Wanneer de huizen nieuwe daken krijgen, is nog onduidelijk. Bulstra: ,,Mogelijk verblijven er beschermde diersoorten in de woningen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan vleermuizen. We hebben deze dieren er niet gezien, maar de kans bestaat dat ze er zijn. Mochten ze wel in de woningen zitten, dan moeten we extra maatregelen nemen. Het onderzoek naar eventuele aanwezigheid van beschermde dieren is nog gaande.’’

Vanwege de plaatsting van nieuwe daken en dakkapellen moeten de bewoners enkele dagen uit hun huis. Indien nodig helpt Lefier betrokken huurders om voor die periode onderdak te vinden.

De relatie tussen Lefier en de bewoners van de huurwoningen aan de Emmalaan en het Meerveld was lange tijd belabberd. In 2015 hingen deze huurders spandoeken op omdat zij zeer ontevreden waren over een renovatie die enkele jaren daarvoor was doorgevoerd. Ook de communicatie was volgens hen volstrekt onder de maat.

Onderzoek van de Woonbond wees uit de bewoners groot gelijk hadden met hun kritiek. De isolatie was niet goed, de beloofde energiebesparing werd niet gehaald en ook bracht Lefier te veel in rekening. Veel huizen kampen bovendien met een te hoge luchtvochtigheid.

Lefier nam in april 2016 alle conclusies over, bood uitgebreid excuus aan en beloofde het te veel betaalde geld terug te storten. Ook kondigde zij een plan van aanpak aan om de huizen nu wel vakkundig op te knappen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.