Het Raadhuisplein is bijna af - en Emmen ziet dat het goed is

In Emmen is donderdagmiddag het sein op groen gezet voor de laatste stap van het Raadhuisplein.

Dochter Moët van projectontwikkelaar Peter van Dijk zou een schep zand verplaatsen, maar bij de aanblik van de shovel bedacht ze zich. En dus werd het Peters broer Pieter Alkema. Even daarvoor hadden de wethouders „Jisse en René’, zoals van Dijk ze kozend noemde, een van de bouwborden onthuld. Waarmee, citaat Otter, versie 7.08 van het bouwplan eindelijk in gang gezet kan worden.

Een grand café, een hotel, een bankgebouw en nog wat kantoren - als over pak 'm beet anderhalf jaar de bouw afgerond is, mag het plein met recht een plein heten. Want, leren wij uit de Van Dale, een plein hoort omgeven te zijn door gebouwen alvorens er überhaupt sprake kan zijn van een plein.

Ooit was het trouwens de bedoeling dat er een spraakmakende toren zou komen, met daarin onder meer een XL-vestiging van Albert Heijn. Als markering van de zuidkant van het centrum - maar alleen de markering aan de andere kant van het centrum komt er daadwerkelijk. Toeval of niet: de bouw van de woontoren op de hoek van Hondsrugweg en Weerdingerstraat is óók een project van Peter van Dijk.

Aan de borrel en de barbecue

Donderdagmiddag waren de plichtplegingen, door Van Dijk zelf bij elkaar gepraat. Hij bedankte iedereen die er ook maar iets te maken had en wees er - met een knipoog naar de gemiddelde leeftijd in het centrum - fijntjes op dat een plein met veel horeca feestelijk is. ,,We hebben in Emmen ook behoefte aan mensen die niet met een rollator door het centrum lopen’’, vond Van Dijk. Waarna de borrel en de barbecue lonkten. Een feestje is het dan ook waard: het Raadhuisplein in Emmen blijkt een schot in de roos. Niet eerder wist een project de trots van de inwoners zo aan te wakkeren. (Maar inderdaad: de FC moest nog naar de eredivisie promoveren.)

Pikant detail: direct bij de opening van het Raadhuisplein, nu drie jaar geleden, werd er nog gemopperd dat er nog geen horeca voorhanden was. Immers, zo’n gezellige hangplek - en dan nergens iets te krijgen. Maar moet je nu eens zien: eerst was er de verdekt opgestelde ijsverkoop van Toscana, daarna begon Plein recht tegenover het Atlas Theater en daarna kwamen het theatercafé zelf, Karakter, La Place, een visrestaurant en recent Limbo. En dan vergeten we voor het gemak even het aansluitende Willinkplein met Italiaan Da Paolo en - al honderd jaar open - de Burger King.

En nog is de koek niet op: het startsein donderdagmiddag voor de bouw van de afsluitende zuidwand betekent ook de komst van grand café Het Postkantoor (al bekend uit Hoogeveen) en het Fletcher Hotel Wildlands. En een vestiging van de Rabobank, maar daar kunt u hooguit een kopje koffie krijgen. Gratis, dat wel.

Het nieuwe kloppend hart

Misschien dat ze er aan het honderd meter verderop gelegen Marktplein anders over denken, maar het Raadhuisplein is toch een beetje het nieuwe kloppend hart van Emmen. Er wordt geflaneerd, geskatet, gedronken, gezond, gezwommen zelfs en gegeten natuurlijk. Er zijn bijna wekelijks evenementen. En je gaat er naar het theater en naar de dierentuin. Het Raadhuisplein: zelfs aan die naam is Emmen inmiddels gewend.

Een plein is alleen een plein als het aan alle kanten omgeven is door gebouwen. En een stad is alleen een stad als er pleinen zijn, ben ik geneigd eraan toe te voegen. In Emmen is de zuidelijke kant nu nog open. Dat was handig toen er ooit een kermis op het plein stond en het reuzenrad prachtig aftekende tegen de open ruimte. Er gingen zelfs stemmen op om het reuzenrad te laten staan tot de laatste nieuwbouw zou beginnen. Dat vonden omwonenden weer geen goed idee - nog niet iedereen in Emmen is aan de stedelijke allures gewend.

De geschiedenis herhaalt zich

Inmiddels is het zover. De auto’s zijn verdwenen, de grond geëgaliseerd. Het echte bouwen kan beginnen. De geschiedenis herhaalt zich, ben je geneigd te zeggen. Toen Peter van Dijk begon met de bouw van zijn eerste grote project, Schip I in Klazienaveen, liet hij zijn vader de openingshandeling verrichten. Dat was voor beiden een emotioneel moment. Nu, zoveel jaar later is er de afronding van zijn voorlopig laatste grote project en mocht dochter Moët opdraven.

Kroon op het centrum

‘Een kroon op het centrum’, zegt Peter van Dijk er zelf van. Zijn dochter staat symbool voor de jongheid en frisheid van dit nieuwe stukje Emmen. In het najaar van 2019, als de meeste gebouwen zijn opgeleverd, is het Raadhuisplein helemaal af. En het dorp Emmen helemaal stad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.