Bij Wim Jakobs (57) en zijn partner Linda Elting (42) werden woensdagavond wel even de vuisten gebald toen het hoge woord eruit was. Vanaf maandag mag het kappersduo uit Assen weer knippen.

,,Yeuh”, klinkt het uit de mond van Linda Elting om 19.14 uur als premier Mark Rutte vertelt dat contactberoepen zoals kappers de deuren vanaf 11 mei weer mogen openen. Even steekt ze haar linkerarm gebald omhoog. Na straks acht weken thuis stilzitten, mogen zij en haar partner Wim Jakobs de deuren van hun herenkapsalon ByWim in Assen weer openen voor klanten. ,,Gelukkig.”

Afsprakenboek loopt vol

Jakobs en Elting hadden er al wel rekening mee gehouden. ,,We wilden de persconferentie afwachten, maar sinds vanmiddag belden en appten klanten ons al. Ze willen graag een afspraak maken voor een knipbeurt. Het afsprakenboek loopt al aardig vol. Morgen zal het wel helemaal losgaan.”

De afgelopen periode was zwaar, vertelt Elting. Omdat ze ByWim met z’n tweeën runnen, waren ze hun volledige inkomen kwijt. ,,Veel vaste klanten staken ons af en toe een hart onder de riem met kaartjes en berichtjes. We hebben meerdere malen een betaling gekregen voor een knipbeurt, maar dat wilden we niet. Het is wel heel lief. Ook alle kaartjes”, zegt de kapster.

‘Klanten willen spontaan meer betalen’

Haar partner vult aan: ,,We kregen vandaag ook een appje van iemand die uit zichzelf zei twintig procent meer te gaan betalen voor een knipbeurt. Gewoon om ons te ondersteunen. Dat is hartverwarmend.”

Ergens vinden ze het ook wel spannend. De afgelopen zeven weken heeft het kappersduo vrij streng geleefd. Niet onnodig naar buiten. ,,We wilden geen risico lopen.”

Afgelopen week zijn er al wel wat voorbereidingen getroffen in de barbershop aan de Weiersloop in Assen. ,,Onze kapperstoelen staan nu 1,70 meter uit elkaar en er komt plexiglas tussen. Ook gebruiken we geen koffiekopjes meer, maar bekertjes, komt er een pompje met schoonmaakgel voorin de zaak, gebruiken we wegwerpkapmantels en komt er wat meer tijd tussen de ontvangst van klanten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus