Band No Name terug met nieuwe show: 'Het blijft toch jeuken'

Uit de oude doos: No Name tijdens een optreden uit 1972 voor de Mexico Bar in Hollandscheveld Foto: No Name

Achter de band No Name, opgericht in 1969, staat nog geen punt. Wat vorig jaar oktober leek op een eenmalige terugkeer, mondde uit in een nieuwe show met hoogtepunten uit de afgelopen 50 jaar. Binnenkort in Nieuwlande.

,,Met onze covers plezieren we de jeugd van 50 tot 80 jaar’’, grapt mede-oprichter en drummer Bertus ten Caat uit Hollandscheveld.

,,Maar zonder gekheid: iemand van rond de 80 kan een fervente Stones-fan zijn. Die band gaat al zo lang mee. Nou, dan zit zo’n liefhebber bij ons goed.’’

Succesvolle combinatie

Nostalgie, sentiment, verlangen. De enorme toename van tributebands is volgens kenners te verklaren door de succesvolle combinatie van golden oldies en herinneringen van vroeger.

Ten Caat, inmiddels zelf 68 lentes oud: ,,Het stikt van deze bands. Op het spelen van muziek van anderen werd vroeger vaak neergekeken. Maar kijk eens hoeveel muzikanten in zo’n band zijn begonnen. In No Name spelen we de nummers niet noot voor noot na, maar geven we er een eigen draai aan.’’

Met succes, zo leert de 50-jarige geschiedenis van de band die in Hollandscheveld ontstond maar voor een deel in Nieuwlande ‘opgroeide’. In de beginperiode kwamen drie bandleden (Jan Giethoorn, Harm en Ally Benjamins) uit dit dorp.

Crisis

In dat licht wekt het geen verbazing dat de band op 29 februari in mfc Nieuwlande optreedt. Toch was dat geen vooropgezet plan. Vijf jaar geleden stopte de band met optredens op bruiloften en partijen. ,,De economische crisis sloeg hard toe in dat circuit’’, blikt Ten Caat terug.

Bedrijfsfeesten verdampten en bruidsparen kozen steeds vaker voor een kleinere setting of ze huurden een dj in. ,,Ik sprak zaaleigenaren die meer begrafenissen hadden dan bruiloften’’, vertelt Ten Caat. ,,Toen wij stopten met deze optredens was het dieptepunt wel bereikt. De vraag was zo’n beetje opgedroogd.’’

Tamboer

No Name verdween naar de achtergrond en legde zich vooral toe op eigen muziek. Tot vorig jaar ineens de passagezaal van De Tamboer vol stroomde voor een ‘eenmalige jubileumshow’ in het kader van een tentoonstelling over Hoogeveense muziek vanaf 1965.

Dat ‘eenmalig’ bleek rekbaar. Op deze avond werd namelijk de kiem gelegd voor de nieuwe show. ,,Na afloop kregen we echt tientallen lovende reacties. Ze hadden enorm genoten en wilden eigenlijk wel meer. Het heeft ons aangenaam verrast.’’

Die handschoen pakte de band op. ,,Eigenlijk is muziekmaken het mooiste dat er is’’, zegt Ten Caat. ,,Het blijft jeuken, ook bij andere bandleden.’’ En dus werd een show in elkaar gespijkerd die de geschiedenis van No Name in songs én beelden vat, getiteld ‘50 jaar No Name’.

Met Nieuwlande als eerstvolgende halte. De belangstelling voor dat optreden is groot. Binnen een paar weken gingen al tweehonderd kaarten over de toonbank. Wat kunnen zij verwachten?

Piepjong bandje

Ten Caat: ,,Lekkere, melodieuze nummers met een groot aha-gevoel. En beelden uit de rijke historie van de band.’’ Zoals het allereerste filmpje van een piepjong bandje, dat werd gemaakt in clubhuis De Dukdalf in Hoogeveen.

En na Nieuwlande? Volgens het boegbeeld van de band volgt er meer. ,,Er zijn al aanvragen. Kijk, we gaan geen bruiloften en partijen meer doen. Das war einmal . Maar een of meer optredens zoals in Nieuwlande of in het theater sluit ik niet uit. De nieuwe show leent zich er prima voor.’’

In het voorprogramma treedt de band Redwood Club van Fake ten Caat op, met daarin ook Esther en Tamara ten Caat en bassist Reinier Simons. Maar de hoofdschotel is, vanzelfsprekend, No Name.

Wereldberoemd in Drenthe

Die band kan bogen op een roemruchte geschiedenis. Met duizenden optredens, in wisselende samenstelling. Wereldberoemd in Drenthe. Het repertoire is even gevarieerd als de smaken in de muziek. Van Rolling Stones, Bee Gees en Anouk tot Abba, Tina Turner en Robbie Williams. Ook draaide de band zijn hand niet om voor shows met muziek uit de jaren 60, 70 of 80.

Hoogtepunt was onder meer een optreden in het Schotse Aberdeen (1991) tijdens de Dutchnight. En in 1998 won de band de landelijke Abba lookalike contest van Radio 2 met het nummer Waterloo .

Spirit

Onlangs kreeg Bertus ten Caat van iemand een VHS-band met een optreden van zo’n 25 jaar geleden. ,,Ik moest wel lachen. Eigenlijk was dat slaapverwekkend vergeleken met onze laatste periode. Toen knalde het ervanaf. Die spirit willen we ook nu laten zien.’’

In Nieuwlande zijn behalve de familie Ten Caat, met vier leden actief in de band, zijn oud-bandleden Jan Giethoorn, Jannes van Genne, Ruud Slot en Ipe van der Deen van de partij.

menu