Het gapende gat in hartje Exloo krijgt een nieuwe invulling. De lokale dorpsraad gaat voor een cultureel en toeristisch spektakelstuk. De presentatie aan inwoners oogstte zowel enthousiasme als scepsis.

Begin 2017 werd Exloo opgeschrikt door een hevige brand in het centrum van het dorp. Het voormalig cultuurhistorisch museum Bebingehoes , met de daar inmiddels gehuisveste distilleerderij, ging ter ziele. Eigenaar Smakman kwam daarbij om het leven.

Kleintje Bebingehoes

De gemeente Borger-Odoorn vroeg de Dorpsraad Exloo met bewoners plannen te bedenken voor herbouw op die historische grond. Zij gingen de hort op en harkten 1,2 miljoen euro binnen, zes ton van zowel gemeente als de provincie Drenthe. Vier jaar later presenteren ze hun toekomstplannen aan het dorp.

Een beheerstichting heeft inmiddels grond aangekocht en obstakels gesloopt. Daardoor is ongeveer de helft van het bedrag al uitgegeven.

Dat neemt niet weg dat het voor geestelijk moeder en voorzitter van de Dorpsraad Wil Luchjenbroers niet groots en meeslepend genoeg kan worden. De voormalig wethouder van de gemeente somt op: een oerbron, een natuurspeelplaats, een ‘science hub’, terrasjes en als klapstuk een ‘kleintje Bebingehoes’. Deze Saksische boerderij moet als culturele markthal spil worden van toekomstig vertier.

loading

Zware dobber

Luchjenbroers ziet het helemaal voor zich om van het ‘treurige gat’ een ‘trekpleister van jewelste’ te maken. Op een openbare en coronaproof inloopavond in het dorpshuis probeert ze haar enthousiasme over te brengen op dorpsgenoten. Die mochten woensdag op alfabetische volgorde van achternaam de schetsen bekijken. 89 Exloërs deden dat daadwerkelijk.

Terwijl de oe’s en aa’s van bewoners bij het tafeltje met gastvrouw Luchjenbroers klinken, heeft haar bondgenoot Jan van Breden een kraampje verderop een zwaardere dobber aan een oploopje van criticasters uit het dorp. Van Breden is voorzitter van de beheerstichting en moet in die hoedanigheid de plannen door politiek, ondernemend en maatschappelijk Exloo zien te loodsen.

Aan zijn ‘loket’ staat onder andere Roelof Hoving, voorzitter van de historische vereniging en gewezen gemeentevoorlichter. Hij bestempelt de plannen als luchtfietserij en smijten met belastinggeld. Wat hem betreft komen er woningen op de lege plek. ,,Dat kost geen geld, maar kan juist wat opleveren. De bevolkingskrimp is gekeerd en we groeien weer. Dan is dit een hele mooie plek voor appartementen’’, stelt Hoving.

loading

Extra geldschieters

Hoving twijfelt aan het draagvlak voor de plannen. Via epistels in de lokale krant en via Facebook verzamelt hij de kritiek op de plannen. Hij bepleit een dorpsbrede enquête in plaats van de presentatie van de Dorpsraad. Zijn opponent Luchjenbroers stoomt liever door.

In de gemeenteraad vond de oproep voor een extra peiling onder inwoners van Hoving weerklank bij de fractie van Leefbaar Borger-Odoorn. Wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) ziet namens het gemeentebestuur meer in de huidige planning waarbij de Dorspraad en de beheerstichting de regie behouden.

De plannenmakers kunnen vooralsnog door met hun campagne om de harten in Exloo en potentiële geldschieters te veroveren. Ze azen nog op Europese gelden, maar de buidel gaat nu vooral richting regionale ondernemers. Zo moeten vakantieparken straks het centrum van Exloo warm aanbevelen bij hun gasten.

Blijven hangen

,,Niet alleen naar Wildlands en het Hunebedcentrum, maar ook naar bruisend Exloo. En dan niet alleen schoenen kopen bij Schutrups maar ook even blijven hangen’’, wenst Wil Luchjenbroers.

Roelof Hoving ziet haar charmeoffensief met lede ogen aan. ,,Wat Wil in de kop heeft, heeft ze niet in de kont, maar ik vrees dat de burgers van Borger-Odoorn straks de grote verliezer gaat zijn van deze rücksichtsloze aanpak.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe