Het is snikheet, maar 11-jarige Kiki uit Erica blijft mutsen breien

35? 36? 37? Het maakt de 11-jarige Kiki van den Bergh uit Erica niet uit hoeveel graden het is. Ze blijft stug doorbreien, want Kiki zit met haar hoofd volop in de winter.

De voeten gaan soms in een teiltje met water, voor de broodnodige afkoeling. En zwemmen doet ze ook heus af en toe. Maar ze zal en moet voor de winter een flinke voorraad mutsen af hebben, want Kiki is een eigen bedrijfje begonnen: Mutzz.

Wintersport

,,Ik ben helemaal gek van mutsen’’, zegt Kiki. ,,Al die verschillende kleuren. Een muts is een echt mode-item, dat zie je ook als je op wintersport gaat. Het leek me leuk om zelf die mutsen te gaan breien, ook omdat ik geld wil verdienen. Ik wil namelijk later kinderarts worden, en die studie kost veel geld.’’ Moeder Inge: ,,Kiki vreest dat er straks geen studiefinanciering meer is. Daarom wil ze nu alvast sparen.’’

Zware longontsteking

Kiki lag twee jaar geleden in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Toen zag ze hoe belangrijk kinderartsen zijn.

Zo’n 25 mutsen zijn inmiddels klaar. Ze heeft drie soorten in de aanbieding, straks te koop via haar eigen webshop. Niet van wol, maar een zogenoemde katoenblend, een mengeling dus. ,,Dus de mutsen kriebelen niet. Om de twee dagen heb ik een muts af’’, zegt Kiki.

‘Mutzz klinkt veel hipper’

Haar moeder is druk bezig met een inschrijving voor haar dochter bij de Kamer van Koophandel. Waarom de naam Mutzz? ,,Muts bestond al als domeinnaam. Bovendien klinkt Mutzz veel hipper.’’

Omdat ze straks geen nee wil verkopen gaan de breinaalden mee op vakantie, naar de Pyreneeën. ,,Ik brei op vakantie ook gewoon iedere dag een paar uurtjes. Het is leuk om te doen, dus ik vermaak me wel.’’

Kiki liet steekje vallen

Kiki kwam voor het eerst in aanraking met breien toen ze in groep drie zat, maar dat ging niet goed. ,,Laten we het er maar op houden dat ze toen ze een steekje liet vallen’’, verklaart haar moeder, die Kiki toen ze 9 was wel aan het breien kreeg. En hoe!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.