Het kan weer vanaf Eelde: Met het vliegtuig naar Kreta

Voor het eerst sinds de coronacrisis vertrok er weer een vakantievlucht vanaf Groningen Airport Eelde. Foto Jan Willem van Vliet

Voor het eerst sinds de coronacrisis vertrok er donderdagmiddag weer een vakantievlucht vanaf Groningen Airport Eelde. Transavia vloog honderdvijftig passagiers naar Kreta.

Het is weer even wennen, drukte voor en in de vertrekhal van de luchthaven Eelde. Voor het eerst sinds half maart vliegt er weer een vliegtuig naar een vakantiebestemming.

Transavia vliegt als eerste maatschappij sinds de coronacrisis weer vanaf Eelde. Kreta is de bestemming. Vanaf zondag doet de Transavia ook Mallorca weer aan.

Rij voor de terminal

De passagiers staan in een rij voor de ingang van de terminal. Een voor een worden ze de vertrekhal binnen gelaten om hun koffers in te checken. De familie Bakker uit Groningen staat nog niet in de rij en wacht rustig af. ,,Ik ben 60 geworden en we gaan met de hele familie. We zijn met z’n negenen, maar we wachten nog op twee”, zegt Wilma Bakker.

,,We zouden naar Kos gaan, maar het hotel dat we geboekt hadden gaat niet open. Vorige week hebben we omgeboekt naar Kreta. We gaan naar Rethymnon. De reis is wel wat duurder, maar we hoeven niet naar Schiphol te reizen. Dat scheelt veel tijd en parkeergeld. Ach, het wordt 30 graden, de hele week. Heerlijk.”

Ons appartement was niet open

Janny Smid uit Valthe zit op een bankje voor de vertrekhal met haar vrienden Ageeth en Frits Borgeld uit Groningen. ,,Ons appartement op Kreta was niet open, dus we hebben een ander geboekt. Dat was nog 200 euro goedkoper ook.”

Bang voor corona op Kreta zijn ze niet. Ageeth: ,,Maar ik vertrek alleen vanaf Eelde. Schiphol is met veel te druk.”

Bij het inchecken is het handen ontsmetten, gezondheidsverklaring inleveren en mondkapje voor. Maar iedereen op de luchthaven is blij dat weer reuring in de vertrekhal is.

Drie passagiers

Ondertussen landt de Boeing 737-800 van Transavia vanuit Heraklion voor het eerst sinds lange tijd op Eelde. Er zitten slechts drie passagiers in. ,,Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Anny Ganzevoort uit Scheemda.

Ze verbleef bijna vier maanden op Kreta. ,,Ik vertrok op 13 maart en 14 maart werd er niet meer gevlogen en kwam de lockdown. Ik heb eerst in quarantaine gezeten. Daarna mocht ik alleen met een formulier de straat op, maar de laatste weken is het prima. Er zijn geen coronabesmettingen op Kreta. Gelukkig maar, want ze hebben er maar vijf IC-bedden.”

Korte broek en rokje

Dan mogen de passagiers groepje voor groepje het vliegtuig in. Anke Kingma (19) en Wanda Meinen (18) uit Sneek lopen in respectievelijk korte broek en rokje de trap op. Ze zijn voorbereid op 30 graden.

De meiden gaan vier weken werken in een club in Chersonissos. ,,We zijn benieuwd hoe druk het daar is”. Ze hebben er geen benul van dat dit de eerste vakantievlucht is die weer vanaf Eelde vertrekt. ,,Oh, is dat zo?”

menu