Het kruispunt van de blues staat in Grolloo

Egbert Meyers heeft het kunstwerk Crossroad Blues ontworpen op de rotonde in Grolloo. Foto Jaspar Moulijn

De rotonde in Grolloo is omgedoopt tot Crossroad Blues, een ontwerp van Egbert Meyers uit Gasselte. Wat symboliseert het kunstwerk?

Wie Grolloo vanaf Assen of Schoonloo binnenrijdt, ziet de grote metalen letters al van verre. ‘Crossroad Blues’ prijkt aan alle kanten op de rotonde. Bovenop de paal waar de plaatsnaamborden aanhangen, is een draaischijf gemonteerd met twee gitaren. De halzen van de gitaren kruisen elkaar.

Het kunstwerk op de rotonde is een ontwerp van muzikant en kunstenaar Egbert Meyers (69) uit Gasselte, en maakt onderdeel uit van een project van de provincie Drenthe. De provincie riep enkele maanden geleden op ontwerpen in te dienen die een aantal rotondes in Drenthe - die in Grolloo, Gasselternijveen en Oosterhesselen - minder saai moeten maken. Voorwaarde was dat het ontwerp zou symboliseren waar het dorp voor staat.

Wat typeert Grolloo bij uitstek? Juist. De blues!

Meyers - geboren in Grolloo - had al snel een idee wat hij met de rotonde in zijn geboortedorp zou willen. Want wat typeert Grolloo bij uitstek? Juist. De blues! Harry Muskee. En Cuby + Blizzards. „Vaak gaat de aandacht uit naar Harry Muskee”, legt Meyers uit. „Terecht, want hij is het boegbeeld. Maar zijn bandleden spelen net zo’n belangrijke rol.”

Zo kwam hij op het idee de gitaren waar oud C+B gitaristen Eelco Gelling en Erwin Java op speelden na te maken. Gelling is trouw aan het type Gibson Les Paul. En Java speelt op een Otentic model Fender Stratocaster. Deze types zijn uit het metaal gesneden en op de draaischijf gemonteerd. „Ze draaien omdat er nog zoveel in beweging is in Grolloo dankzij hun muziek.”

’Iedereen maakt kruispunten mee in z’n leven’

Crossroad Blues is de kern van het kunstwerk. Het verwijst niet alleen naar het nummer van Robert Johnson, het is ook een klassiek bluesthema. „Iedereen maakt kruispunten mee in z’n leven, en kan zich associëren met zo’n crossroad”, legt Meyers uit. „Harry Muskee nam op deze rotonde de afslag naar Grolloo, huurde er een woning en maakte er het album Groeten uit Grolloo . Dat album hadden we nooit gehad, als hij die afslag niet had genomen.”

Volgens Meyers zijn het kruispunt in Grolloo, Cuby + Blizzards en de blues ‘een actuele drie-eenheid die het dorp verbindt met de echte crossroad in Clarksdale Mississippi.’

Het project van de provincie droeg de naam ‘oes verkeersrondtie’. Elk winnend ontwerp ontving 5000 euro voor de uitvoering. Hoewel het kunstwerk al staat, wordt het donderdagochtend om 08.00 uur officieel onthuld.

menu