Honderden kinderen leefden zich woensdagmiddag in Borger uit tijdens de ‘Buitenspeeldag’. In verband met corona was het een aangepaste editie.

Echte grote evenementen telde de landelijke Buitenspeeldag dit jaar niet. In verband met corona was de opzet van de dag, een initiatief van Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon, eigenlijk om postertochten door buurten te houden. Coronaproof, met kinderen die door een wijk lopen en de opdrachten op de posters uitvoeren.

In Borger ging het er anders aan toe. Hier kwamen zo’n tweehonderd kinderen, in twee aparte tijdsblokken, naar het sportpark voor de ‘Buitenspeeldag’. ,,Wij noemen het een sportieve dag’’, vertelt organisator Florien Wiersma. ,,Die posters door buurten zijn echt wel leuk, maar ik zat al maanden na te denken of we de kinderen ook bij elkaar kunnen brengen. Dat is toch veel fijner? Vorig jaar ging de Buitenspeeldag ook al niet door en het jaar daarvoor kwam de regen met bakken uit de lucht. Toen moesten we uitwijken naar de sporthal.’’

Buitenspeeldag met strak tijdschema en speciale looproutes

Wiersma runt een eigen evenementenbureau, Your Flow Events, en heeft van alles bedacht om de sportieve dag coronaproof te kunnen houden. Zo moeten de kinderen anderhalve meter afstand houden tot de volwassen begeleiders, zijn er speciale looproutes en wordt er gewerkt met een strak tijdschema. Na tien minuten stormbaan, dans of archery tag - een soort teamspel met ‘pijl’ en boog - wordt er gerouleerd. Tussendoor worden de attributen schoongemaakt.

Kleuters zijn overigens niet van de partij. Voor hen is onder meer een speciale kleuterspeeltuin neergezet op het schoolplein, waar ze onder schooltijd mogen spelen. Daar zijn de vaste leerkrachten de begeleiders.

Wiersma: ,,Toen we groen licht kregen van de gemeente, zijn we er heel hard mee aan de slag gegaan. We hebben subsidie gekregen van de gemeente, de ondernemersvereniging en Jantje Beton, in totaal bijna duizend euro. De combicoach en zijn stagiair helpen ook mee. Het is zo fijn voor de kinderen dat ze even iets anders dan anders kunnen. En het is nog mooi weer ook. Super!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe