Het moet nog beter met het busvervoer

Waterstofbussen. Meer en vaker bussen in de dun bevolkte gebieden. Nog tevredener klanten. En ook nog goedkoper. De provincie Drenthe wil hogere ambities in het openbaar vervoer.

Dit bleek gisteren tijdens een vergadering van een commissie in de Provinciale Staten van Drenthe over het functioneren van het OV bureau voor Groningen en Drenthe.

Het gaat goed met het openbaar vervoer

Conclusie is dat het goed gaat met het openbaar vervoer. Het aantal reizigerskilometers neemt op jaarbasis toe met ruim 8 procent en het lukt ook om het vervoer op een milieuvriendelijker manier te laten plaatsvinden. Zo wijst statenlid Jordy Tuin van D66 er op dat de uitstoot van CO2 in een jaar tijd met 9 procent is gedaald.

Maar het kan allemaal nog beter, constateert statenlid Johan Baltes van de VVD. Juist omdat het allemaal goed gaat met het bureau dat het openbaar vervoer in Drenthe en Groningen organiseert, kan er best een schepje bovenop, vindt de liberaal. Hij constateert dat het bureau zich vrij behoudend opstelt, waardoor allerlei doelstellingen gemakkelijk gehaald worden.

,,Zo constateren we dat Drenthe 100 procent dekking heeft van openbaar vervoer’’, legt Baltes uit. ,,Het lijkt dus dat het niet beter kan. Maar probeer maar eens van A naar B te komen. Dat valt niet altijd mee. Er zijn dus nog best verbeteringen mogelijk.’’

Meer klanttevredenheid

Baltes wil ook dat de klanttevredenheid verder toeneemt en dat de overheid minder geld bij hoeft te leggen op het openbaar vervoer. Slimme oplossingen moeten deze ogenschijnlijk moeilijk te verenigen doelstellingen dichterbij brengen.

Baltes’ partijgenoot gedeputeerde Henk Brink wil best de wens om de ambities op te schroeven, overbrengen aan het OV-bureau. Ook wil hij een lans breken voor betere aansluitingen van bus op trein, een wens van Tuin.

Het openbaar vervoer in het Noorden heeft de afgelopen maanden enkele vernieuwingen ondergaan. Zo zijn er voor passagiers in dunbevolkte gebieden hubtaxi’s gekomen, die mensen van huis naar een hub vervoeren, waar ze kunnen overstappen op bus of trein.

Meer forensen uit Groningen en Drenthe

De komende jaren liggen er stevige uitdagingen voor het openbaar vervoer. Bussen en treinen moeten meer forensen uit Drenthe naar Groningen vervoeren, nu de zuidelijke ringweg de komende jaren op de schop gaat. Ook moeten bussen schoner worden. De dieselbussen moeten vervangen worden door elektrische voertuigen en bussen op waterstof.

Brink kijkt uit naar de nieuwe voorzieningen. ,,Een waterstof bus is prachtig. Die stoot alleen water uit, dat je gewoon kunt drinken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.