Het oudste monument van Assen staat te verpieteren op de Zuiderbegraafplaats in de stad. Dat stelt bezorgde inwoner Lucas Ocken. Hij stuurde een brief naar de gemeente met het verzoek om het monument te verplaatsen.

„We kunnen vaststellen dat de originele pomp, het oudste monument van Assen, nu staat te verkommeren op de nauwelijks bezochte, open begraafplaats”, schrijft Ocken in zijn brief. Het gaat om een oude waterpomp die vroeger bij het Ontvangershuis in het centrum stond. De vroegere eigenaresse van het huis, mevrouw Von Möhlen, zette de pomp op de Zuiderbegraafplaats. Het huis is in 1955 verkocht aan de provincie Drenthe, om te dienen als uitbreiding van het Drents Museum.

Vandalisme

Een aantal jaar geleden was er veel vandalisme op die begraafplaats. Ocken deed daarom ook een verzoek om ‘s avonds het hek te sluiten. „De gemeente weigert dat, omdat je aan de achterkant ook naar binnen kan”, vertelt hij. „Ik ben bang dat het monument nog verder beschadigd raakt als het daar blijft staan.”

Ocken wil het liefst dat de pomp teruggaat naar het centrum, naar het plein voor het Drents Museum dat onlangs nog is gerenoveerd. „In de bestrating van het plein is een cirkel gemaakt waar een fontein zou komen. Dat was te duur maar die cirkel ligt er nog. Die pomp kan daar uitstekend naartoe.”

De gemeente

De gemeente Assen ziet het niet zitten om het monument te verplaatsen. „Het graf van mevrouw Von Möhlen staat op de lijst met cultuurhistorische graven in de gemeente Assen. Wij vinden dat dit verhaal het beste tot zijn recht komt op de plaats waar het grafmonument nu staat”, zegt bestuursadviseur Claudia Mulder van de gemeente Assen. „Het is bovendien destijds de wens van Von Möhlen geweest om de pomp onderdeel te laten zijn van het familiegraf.”

Enkele jaren geleden verdween de koperen bol van het monument. Dit is volgens de gemeente waarschijnlijk het werk geweest van vandalen. Toch blijft het hek van de begraafplaats gewoon open, zegt Mulder. „Het sluiten zou weinig veranderen. Door de ligging van de begraafplaats is het mogelijk om redelijk ongezien het terrein te betreden.”

Ocken zou afgelopen donderdag in een raadsvergadering inspreken over dit monument, maar de vergadering werd vanwege de coronamaatregelen online gehouden. De Assenaar vond het niet erg zinvol om op die manier in te spreken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe