Het passieverhaal brengt saamhorigheid in Emmer-Compascuum

In Emmer-Compascuum hebben jongeren van diverse gezindten het passieverhaal in een eigen vorm gegoten: The EmmercomPassion.

Het zelfgemaakte grote helwitte kruis meet 3.70 bij 2.40 meter en weegt zo’n 40 kilo. Op zondagavond 18 maart nemen de bewoners van Emmer-Compascuum het op de schouders, in aanloop van hun eigen EmmercomPassion. Ze dragen het 4.5 kilometer symbolisch van kerk naar kerk. Een jeugdgroep begeleidt de processie met brandende fakkels.

‘Prachtige samenwerking door dorp en kerken heen’

„Dit wil ik ook in eigen dorp!”, dacht Jannique Dijck (18) toen ze op TV en later live het populaire evenement The Passion zag. De studente Media Vormgeving en lid van de jongerengroep van de plaatselijke katholieke kerk wist zus Jolien en overige leeftijdgenoten enthousiast te krijgen. De senioren binnen de kerk reageerden in eerste instantie een beetje afhoudend. Maar moeder Jannet Dijck zag hoe serieus de wens van de jongerengroep was en hielp in 2015 met het opzetten van een werkgroep. Toen de jongeren van de collega-kerken, de Baptisten- en Protestantse gemeenten, aanhaakten werd ze helemaal enthousiast. „Een prachtige samenwerking door het dorp en kerken heen.”

‘Het passieverhaal is in alle kerken gewoon hetzelfde’

Meer dan kerstmusical-ervaring was er eigenlijk niet, maar een draaiboek was toch wonderlijk snel in elkaar gedraaid. Jannet: „Het verhaal is in onze kerken ook gewoon hetzelfde, Jezus die de dag na het laatste avondmaal wordt verraden door Judas. En vervolgens door Pontius Pilatus wordt veroordeeld tot de dood en de daarop volgende kruisiging op de heuvel Golgotha.” Het evenement werd die eerste editie in 2016 meteen een doorslaand succes, de kerkbanken waren met ruim 600 bezoekers overvol. „Een mooie nieuwe traditie in ons dorp”, lacht Jannique die zelf vorig jaar de pakkende naam ‘The EmmerCompassion” verzon.

Meisjes zingen jongensrollen

De voorbereidingen begonnen al in oktober vorig jaar en rond de 30 jongeren doen mee. Zij bekleden de meest belangrijke rollen in het passiespel waar muziek een belangrijk aandeel heeft, net zoals in hun voorbeeld The Passion. Janniqe kruipt in de rol van Petrus en ook Judas is in Emmer-Compascuum een meisje. Een pragmatische oplossing, zo blijkt. „Er zijn niet veel jongens die kunnen en willen zingen. Want we zingen wel live, met een muziekband.” Elk jaar is er een nieuwe keuze aan Nederlandstalige en nu voor het eerst ook Engelstalige liedjes, van religieuze liederen tot moderne songs van bijvoorbeeld BLØF. „Soms met een beetje aangepaste teksten, we willen het elk jaar weer verrassend anders”, verklaart Jannique beslist die voor het eeuwenoude verhaal ook een eigentijdse facebookgroep opzette.

‘We willen in het donker aankomen’

Jannet doet de regie en zorgt voor een evenwichtige rolverdeling dwars door de geloven heen. „En had je vorig jaar een hoofdrol, dan sta je nu misschien in het koor, iedereen krijgt een kans.” Een twintigtal volwassenen ondersteunt de jeugd in de voorstelling. De processie begint om 17.30 uur bij de Baptistenkerk aan Kanaal NZ, loopt via een stop bij de Protestantse Kerk aan de Runde ZZ en eindigt bij de Katholieke Kerk aan het Hoofdkanaal. „Dat is de grootste kerk met het grootste podium.” Jannique: „Veel ouderen willen graag meelopen én meehelpen met dragen, dus we doen het rustig aan. De eerste keer liepen we veel te hard. Het kruis is nu voor het eerst verlicht, we willen graag in het donker aankomen.”

‘Het gaat over verbinding en compassie’

Het is een verdrietig verhaal, die kruisiging, maar TheEmmerCompassion leidt in het dorp anno 2018 tot grote saamhorigheid. Jannet: „Het past prachtig bij de verkondiging van Jezus over verbinding. Zoveel mensen die meedoen, willen helpen, met compassie voor dorp en voor elkaar. En daar gaat het om.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.