'Het statement is gemaakt maar het is te gek voor woorden dat het zo moest': actie van winkeliers in Klazienaveen is afgeblazen. Burgemeester Van Oosterhout gooit winkels weer dicht

Winkels in Klazienaveen hebben hun deuren moeten sluiten. Burgemeester Eric van Oosterhout vond het na een uur welletjes en verbood de openstelling.

Van Oosterhout had al aangegeven dat hij veel begrip heeft voor de problemen van de middenstand, maar niet kan toestaan dat zij de coronaregels aan hun laars lappen. De ondernemers riskeerden een boete van 4000 euro per winkel, maar geen van hen kreeg die.

Peter Verhaar van modewinkel Klerekast reageert op de waarschuwing: ,,de burgemeester vindt dat het tijd is om te stoppen. Daar hebben we respect voor en zagen we aankomen. Het statement is gemaakt maar het is te gek voor woorden dat het zo moest.”

'Goede zaken gedaan'

Hij kan nog lachen: ,,we hebben nog goede zaken gedaan in 1 uur en 15 minuten. Hadden gehoopt dat we een dag open mochten, maar de burgemeester vindt het welletjes zo."

Sandra Savenije is ook tevreden: we hebben het heel leuk gehad en ons statement kunnen maken. ,, We hebben alleen maar positieve en kopende klanten gehad."

Begrip

Burgemeester Van Oosterhout benadrukt in een reactie nogmaals dat hij begrip kan opbrengen voor het feit dat de winkeliers acties bedenken om aandacht te vragen voor hun noodlijdende situatie. ,,Ik kan de winkeliers in Klazienaveen niet meer toestaan dan ondernemers in andere plaatsen. Als zij de landelijke coronaregels overtreden, dan moet ik wel ingrijpen. De ondernemers zijn door ons aangesproken en hebben allemaal rond tien uur de deuren weer gesloten."

Wethouder Guido Rink van Economische Zaken sluit zich bij Van Oosterhout aan. ,,Wij kunnen wel begrip opbrengen voor het standpunt van de winkeliers. Zeker nu voor velen het water hen tot voorbij de lippen staat en de situatie waarin ze momenteel verkeren heel, heel zorgelijk is. Onlangs hebben we vanuit Drenthe het signaal afgegeven richting Den Haag dat ondernemers perspectief moeten krijgen."

Regelingen

Volgens Rink mogen ondernemers van de overheden verwachten dat regelingen zoals Tegemoetkoming Vast Lasten (TVL) snel uitbetaald worden. ,,Dergelijke tegemoetkomingen zijn ontzettend belangrijk voor ondernemers, en dan kunnen én mogen we een vertraging van anderhalve maand in de uitbetaling niet toestaan."

De wethouder doet een oproep aan 'Den Haag' om ondernemers ruimhartig en op tijd te compenseren. ,,Ook in andere branches."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Coronavirus