Het wordt te druk op fietspad over Madijk: wethouder belooft verbreding

Ongeval op Madijk. Foto: ProNews

Het fietspad langs de Madijk bij Eelderwolde is mooi, maar het wordt te druk. „Daarom staat het op de nominatie om te worden verbreed”, zegt verkeerswethouder Henk Lammers (CDA) van Tynaarlo.

Lammers reageert op een ongeluk donderdagavond, waarbij een groep wielrenners inreed op enkele fietsende meisjes. Er vielen vier gewonden, van wie twee wielrenners er ernstig aan toe zijn.

Veel onrust in de wijk

Het ongeluk leidde tot grote onrust in de wijk Ter Borch bij Eelderwolde. De bewoners vinden het fietspad te smal en daardoor onveilig. Voorzitter Marcel Dol van bewonersvereniging Ter Borch dringt aan op verbreding.

„Het is aangelegd als een recreatief fietspad”, stelt Lammers. „Als zodanig is het nog steeds een goed pad. Maar het heeft inmiddels een functie gekregen voor doorgaand verkeer. Steeds meer forensen en scholieren gebruiken het fietspad om naar werk of school te komen. We moeten daarom vaststellen dat het geen recreatief pad meer is, maar dat het aan hogere normen moet voldoen. We willen het daarom verbreden.”

Eerst Hunebedstraat en Hoofdweg

De gemeente telt echter twee fietspaden die in slechte staat verkeren: dat langs de Hunebedstraat in Tynaarlo en dat langs de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde. Die zijn volgend jaar aan de beurt voor renovatie. ,,Als de gemeenteraad er mee in stemt, kan de Madijk in 2021 aan de beurt zijn”, blikt Lammers vooruit. De raad heeft net vorige week de hoofdlijnen van het gemeentelijke fietspadenplan besproken en toen hebben raadsleden geen bezwaren geuit tegen de verbreding van de Madijk.

Lammers waarschuwt dat verbreding niet betekent dat er geen ongelukken meer gebeuren. Hij wijst er op dat het aantal ongelukken met fietsers overal toeneemt. „Daar maken we ons wel zorgen over. Maar als gemeente kunnen wij weinig doen aan het verkeersgedrag van fietsers.” Hij voegt er aan toe dat de toedracht van het ongeluk donderdagavond nog niet bekend is.

‘Racefietsers moeten zich inhouden’

Marcel Dol van de bewonersvereniging stelt dat je op het fietspad al moet oppassen als je in je eentje fietst en één tegenligger tegenkomt. „Laat staan als je in een groep fietst”, stelt hij. „Bovendien wandelen mensen ook op het fietspad en laten er de hond uit.”

Fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo weet al een provisorische oplossing: plaats een bord met de tekst ‘Racer te gast’ onder de aanduiding fietspad. Het roept wielrenners op het een beetje rustig aan te doen, met het oog op langzamer fietsverkeer. „Je kunt zo’n bord natuurlijk wel op heel korte termijn plaatsenh”, stelt Dol. „Maar ik vraag me wel af of het nu heel veel zal uitmaken in het verkeersgedrag.”

menu