Hier kom ik weg: 'Wie neerbuigend doet over Drenthe, komt aan mijn ziel’

Bert Haandrikman Foto: Omroep MAX/Janita Sassen

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenten en heur verhalen. Bert Haandrikman oet Börger is al jaoren radio-dj in Hilversum en daormet is zien jongensdreum oetkommen. Zien liefde veur Drenthe is nog altied groot.

,,Kopstubber, dat vind ik een mooi Drents woord. En soepenbrij, oftewel karnemelkse pap, dat doet me aan vroeger denken. Net als scheuveln.” Bert Haandrikman lat an zien keukentaofel in Utrecht een foto op zien tillefoon zien. ,,Dit plakkaat hing vroeger bij de ijsbaan in Börger: is de Oostermoer in wintertooi, dan giet ’t scheuveln aan Westdörperstraot zo mooi. Dat vind ik zo’n mooie zin!”

Al woont Haandrikman (49) al langer boeten Drenthe as dat e daor woond hef, ie haalt Drenthe niet oet hum. Op jonge leeftied wet e al dat e radioprissentator worden wil. De radio stiet altied an op de boerderij van de femilie Haandrikman. Begun jaoren 80 ontdekt e Hilversum 3 en de popmeziek. ,,Ik luisterde elke dag en die liefde is nooit meer overgegaan. Ook stuurde ik kaartjes naar mijn favoriete presentatoren, zoals Curry en Van Inkel en Frits Spits.” loading

As e op de mavo in Börger een gesprek met de decaan hef over zien toekomst en zeg wat e worden wil, blek dat gien alledaagse keuze. ,,Hij pakte een dik boek met allerlei beroepen erin. Bij de R stond geloof ik alleen registeraccountant.” Maor Haandrikman holdt zien doel veur ogen en giet journalistiek studeren in Grunning. Hij verlat de boerderij waor e naor eigen zeggen een prachtige jeugd had hef.

Naor Hilversum

Via OOG Radio en RTV Noord in Grunning komp e in 2000 terecht bij NPO Radio 2 as verslaggever in het programma Tijd voor Twee van zien held Frits Spits. Een dreum komp oet as e Spits in de zummer van 2002 veur het eerst een week mag vervangen. Later kreg e eigen programma’s, prissenteert e veertien keer de Top2000 en wint e de Gouden Radio Ring.

Sinds oktober hef e zien eigen ochtendshow Goeiedag Haandrikman! bij Omroep MAX op NPO Radio 5. ,,Ik heb het er heel erg naar mijn zin. De ochtend is de meest eervolle plek op de radio. En het vroege opstaan valt me heel erg mee. De luisteraars hebben me snel omarmd. Ik kreeg bijvoorbeeld een hele stapel kerstkaarten. Veel mensen schreven dat de radio in coronatijd zo’n goede vriend is. Dat is precies wat ik wil zijn; een vriend van de luisteraar.”

‘Thuiskomen’

Umdat e in het Drèents grootbracht is, hef e veul muite doen moeten um zien accent of te leren. ,,Tegenwoordig is een accent meer geaccepteerd en dat vind ik een goede ontwikkeling, maar in het verleden was dat anders. Ik zal nooit lacherig doen als iemand met een accent praat.”

Hij hef genog mèensen tröffen die lullig preuten over Drenthe. ,,Die pak ik meteen aan. Dan kom je aan mijn ziel. Als ik iemand Drents hoor praten, voelt dat een beetje als thuiskomen. Hoewel ik zelf het echte Drents praten wel een beetje ben verleerd trouwens. Ik kondig wel eens een plaat in het Drents af, van Daniël Lohues of Leon Moorman bijvoorbeeld.”

Lohues nuumt e ‘een groot kunstenaar’. ,,Ik hou erg van zijn muziek. Zijn lied Op ’t Platteland – misschien wel zijn allermooiste – mag van mij vandaag nog worden verheven tot het nieuwe Drentse volkslied.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe