Aan het hoofd van de landelijke organisatie voor liberale jongeren (JOVD) staat een geboren en getogen Drentse voor wie politiek helemaal niet vanzelfsprekend was. Hilde Wendel (24) over haar motivatie en doelen.

Het liefst wilde ze Eva van Dongen worden, de stoere agente uit televisieserie Flikken Maastricht. Het liep anders: de in Norg getogen Hilde Wendel is sinds juli dit jaar voorzitter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) in Den Haag.

Die balletjes

De studente komt zelf ‘helemaal niet’ uit een politiek nest. Aan de keukentafel van het ouderlijk huis in Norg vertellen haar ouders dat ze het journaal moet kijken en de krant moet lezen, dat het belangrijk is te weten wat er speelt. Als ze zich tijdens haar studietijd in Leeuwarden aansluit bij de JOVD is de eerste reactie: ‘die balletjes’? Wendel grinnikt: ,,Eigenlijk het beeld dat ik er ook van had. Inmiddels zijn ze helemaal bijgedraaid.”

Politiek. Het zei haar niks. ,,Tot ik niet meer mocht drinken op mijn zeventiende, het leenstelsel werd ingevoerd en de gevangenis in Veenhuizen zou sluiten. Ik dacht: hé, er verandert zoveel in mijn leven, hoe kan ik daar invloed op hebben?”

Verbreden

Tijdens haar studie integrale veiligheid aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden komt ze met de politiek in aanraking. ,,Veel mensen zaten bij een politieke jongerenorganisatie, vooral bij de jonge socialisten. Daar ben ik ook wezen kijken, maar dat was het niet helemaal.” Waar hem dat in zit? Wendel denkt even na. Teveel overheid naar haar smaak. ,,Ik wil gewoon mijn leven leiden en de overheid zo min mogelijk tegenkomen.” Bij de JOVD stapt ze binnen om nooit meer weg te gaan.

,,Omdat we politiek onafhankelijk (wel gelieerd aan de VVD, red.) zijn, zijn we het lang niet altijd met elkaar eens. Dat maakt het ook leuk. Als je jong bent weet je in hoofdlijnen waar je voor staat. Je gaat er met elkaar over in discussie. Niet om te winnen, maar om jezelf te verbreden en te ontwikkelen”, zegt ze. ,,Dat sprak me ook aan.”

Flitscarrière

Een flitscarrière binnen de jongerenpartij volgt. Na het penningmeesterschap wordt ze voorzitter van de Friese afdeling van de JOVD. In die hoedanigheid organiseert ze onder andere een groot politiek debat in samenwerking met de Leeuwarder Courant . Als haar masterstudie (bestuurskunde) haar naar Amsterdam brengt, wordt ze gepolst voor een functie in het hoofdbestuur. Die kans grijpt ze aan, in mei gevolgd door haar kandidatuur voor het voorzitterschap van de meer dan 2500 jongeren tellende vereniging.

Ze wint. Waarom? ,,Ik durf te zeggen waar het op staat, ook als dat me niet populair maakt.” Zo besloot ze - voordat het moest - om het grote JOVD-congres af te gelasten. ,,Ik denk wel dat je een leider bent als je laat zien dat je die keuzes durft te maken. Je kan ook alle jongeren tienduizend euro beloven, zoals Jesse Klaver..”

Ook taboes bespreken

Ook vindt ze het belangrijk te luisteren naar andere geluiden. ,,We moeten niet allemaal in onze bubbel zitten, we moeten alle mogelijkheden bekijken. Breder dan we misschien zouden willen, niet weglopen voor taboes.” Een voorbeeld? ,,Kernergie als oplossing voor de klimaatproblematiek.” Ze heeft veel contact met de andere politieke jongerenpartijen. ,,We zijn nu met alle jongerenpartijen bezig om te kijken hoe we racisme kunnen aanpakken. Hoe mooi is het nou als je met jongeren van links tot rechts eruit kan komen en de ‘grote politiek’ kunt oproepen om dat ook samen te doen?”

Het mag een logisch vervolg lijken, de stap naar landelijke politiek ziet Wendel nog niet meteen zitten. ,,Ik vind populisme moeilijk. Het veroorzaakt polarisatie. Je wil toch een debat winnen omdat je bezig bent Nederland beter te maken? Niet omdat het goed staat op televisie. Dat dat gebeurt is logisch, maar misschien ben ik er iets te pragmatisch voor. Ook vind ik dat je ervaring moet hebben. Dat doe ik het liefst op lokaal niveau.”

Terug naar het Noorden

Ze hoopt na haar afstuderen met haar vriend terug te keren naar Drenthe. ,,Ik vind het Noorden een stuk fijner dan de Randstad. Gezelliger, gemoedelijker, rustiger.. Maar je wil ook die leuke baan. Ik denk dat dat kenmerkend is voor de problematiek in Drenthe. Ik denk dat er genoeg goede mensen zijn. Iedereen trekt weg, omdat een goede baan voor lang niet iedereen is weggelegd in de regio.”

Dus kom maar op met die Lelylijn, vindt Wendel. Maar er is meer nodig, vooral voor de jeugd. ,,Betaalbare woningen en vermaak. En je hebt jongeren nodig die aangeven wat de problematiek is”, zegt ze. Hoe? ,,Zorg dat je het nieuws volgt, dat je weet wat er speelt en dat je het aankaart. Zodat de politici in Noordenveld weten dat starterswoningen een probleem zijn. Dat het saai is om in Norg te wonen als je achttien bent omdat je je er stierlijk verveelt.” Met een lach: ,,Of je wordt lid van een jongerenpartij. We zijn druk bezig met een JOVD-afdeling in Drenthe. Maar als je geen liberaal bent, wordt dat wat lastig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe