Hippische belangenclub Drenthe waarschuwt voor zikamug

Hippisch Platform Drenthe (HPD) waarschuwt in een brief aan de GGD voor de de komst van de zikamug in Drenthe. Die zou stapel zijn op de natte natuurgebieden.

,,De mug zou zich prima thuis voelen in de stilstaande wateren van het Drentse landschap’’, zegt Jaap Werners, die onlangs afzwaaide als voorzitter van HPD.

‘Zorgen’

In 2015 liet de belangenclub voor paardenliefhebbers onderzoek doen naar de risico’s voor mens en dier als gevolg van de vernatting van natuurgebieden. Op basis van een veelheid aan studies blijkt dat insecten, zoals de tijgervlieg die het West-Nijlvirus met zich mee draagt, dol te zijn op het natte landschap.

,,Maar de berichtgeving over het oprukkende zikavirus baart ons zorgen’’, zegt Werners. ,,Ons rapport is helaas weer actueel geworden. We willen weten wat de risico’s zijn.’’

‘Kleine kans’

Volgens GGD Drenthe is de kans aanwezig dat de mug naar Nederland komt. ,,Maar doordat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie goed in de gaten houden, is die kans heel klein’’, zegt Hans Alting van GGD Drenthe.

Ondanks de reactie van de GGD is Werners er niet gerust op. ,,Er moet meer aandacht komen voor de risico’s van de natte natuur, zodat we betere voorlichting kunnen geven.’’

Uitbraak

Sinds een jaar is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Vooral ongeboren kinderen lopen risico wanneer de moeder het virus oploopt. De kinderen hebben kans dat ze worden geboren met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen, ook wel microcefalie genoemd.. Inmiddels heeft het virus zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika.

In Nederland is het virus alleen vastgesteld bij mensen die het in het buitenland hebben opgelopen. Volgens het RIVM hebben zeker veertig reizigers het zikavirus opgelopen.

De symptomen van het virus zijn lichte hoofdpijn, huiduitslag, koorts, oogslijmvliesontsteking en gewrichtspijn. Het virus duurt twee tot zeven dagen en is vooralsnog niet dodelijk gebleken. Patiënten moeten vooral rust houden, veel drinken en eventueel paracetamol slikken. Er is nog geen vaccin of preventief medicijn beschikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.