Een tijdreis door het centrum van Hoogeveen. De Hoogeveense Emmenaar Andy Benjamins werkt aan een digitale versie. Monnikenwerk in de hobbykamer.

Een dame met pet schuifelt al steunend op haar wandelstok voor de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen. Tussen het Herman Bavinckhuis en de hoedenwinkel van de dames Bade, waar ze misschien haar hoofddeksel wel kocht dwarrelt de sneeuw op haar neer.

Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar wel als je bedenkt dat de gebouwen er niet meer staan, maar de beelden toch in 2018 zijn gemaakt. Andy Benjamins wekt de geschiedenis tot leven in zijn project Virtueel Hoogeveen .

(Tekst leest door onder de video)

Hoogeveen anno 1960

Vanuit zijn hobbykamer in Emmen brengt hij Hoogeveen anno 1960 gedetailleerd in beeld. ,,Och het is net of ik er helemaal tussen loop”, zegt hij als hij een klein stukje van zijn animatie op zijn beeldscherm laat zien.

Aan de hand van oude foto’s bouwt hij de Hoofdstraatkerk en de omgeving in een cirkel van 400 meter om de kerk in een 3D-animatie.

Als een architect van het verleden is Benjamins iedere avond minimaal 2,5 uur aan het sleutelen aan details in de omgeving. Puur voor de hobby. ,,Het gaat mij vooral om de technische uitdaging. Eigenlijk heb ik niks met geschiedenis. Maar ik wil het wel levendig houden.”

(Tekst leest door onder de foto)

loading  

‘Ik probeer het Hoogeveen van mijn jeugd terug te brengen’

Andy Benjamins groeide op in Hoogeveen. Vanwege zijn werk en dat van zijn vrouw koos verhuisde hij 18 jaar geleden naar Emmen. Toch bleef Hoogeveen in zijn hoofd zitten.

,,Ik probeer het Hoogeveen van mijn jeugd terug te brengen. Ik ben er opgegroeid en heb er altijd heel prettig gewoond. Het is leuk om allemaal te ontdekken wat er mogelijk is. Daarnaast ontdek je heel veel dingen die je niet wist over Hoogeveen.”

Tien uur bezig met een pand bouwen

Doel van Benjamins is om alle details kloppend te krijgen ,,Ik ga niet fantaseren. Veel anderen die zulke projecten doen benaderen de werkelijkheid, maar ik wil niet gokken. Het moet echt eruitzien zoals het geweest is.”

Om dat te bereiken spit Benjamins archieven met oude foto’s door. Daarbij krijgt hij hulp van de Historische Kring en een aantal vrijwilligers uit Hoogeveen. Maar lang niet alle foto’s zijn bruikbaar. ,,Je moet weten uit welke periode de foto komt. Van heel veel foto’s is niet bekend in welk jaar ze precies zijn gemaakt.”

(Tekst leest door onder de foto)

loading  

Als hij genoeg materiaal heeft kan hij gaan puzzelen. Een deukje hier in het kozijn en een barstje daar in het houtwerk. ,,De kerk bouwde ik in anderhalve week, een heel pand bouwen precies duurt zo’n tien uur.”

Oude herinneringen komen boven

Hij brengt in eerste instantie drie tijdvakken in beeld: Hoogeveen in 1905, de Tweede Wereldoorlog en de zestiger jaren. Daardoor zie je de Hoofdstraat veranderen. De kanalen worden gedempt, gebouwen verdwijnen en de iconische boom naast het voormalige pand van drukkerij Pet groeit langzaam uit tot de kolos die het nu is.

,,Sinds mijn jeugd is er niet heel veel meer veranderd in het centrum. De kanalen waren bijvoorbeeld al gedempt”, zegt Benjamins vanachter zijn scherm.

Maar na een korte overpeinzing komt hij daar toch op terug als hij weer naar de beelden kijkt. ,,Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn vader en moeder met de auto door de Hoofdstraat reed, dat kan nu niet meer.” Het project zorgt er sowieso voor dat er herinneringen naar boven komen. ,,Zo zag ik een foto van een brug en wist ik opeens dat ik daar ooit met mijn vader langs ben gereden. Dat moet zijn geweest toen ik een jaar of vier was. Apart hé? Dat ik dat nog ergens wist, wist ik niet.”

Kruis Alteveerstraat en station mogelijk nieuwe projecten

Die brug lag dan misschien niet in de Hoofdstraat, het gebied waar Benjamins zich nu op focust, maar hij sluit niet uit dat hij later alsnog andere delen van Hoogeveen in historische 3D-kaarten animeert.

(Tekst leest door onder de foto)

loading  

,,Dan zit ik te denken aan het Kruis, bij de Alteveerstraat en de Schutstraat. En ik zou bijvoorbeeld het station in de Tweede Wereldoorlog kunnen nabouwen. Het is vanuit de lucht beschoten. De bommenwerpers zou ik erboven kunnen laten vliegen. The sky is the limit, er kan zoveel”, droomt hij hardop over toekomstige projecten.

Werk aan de winkel

Maar eerst bijt hij zich vast in de Hoofdstraat, daar is nog heel wat werk aan de winkel. ,,Ik wil de sfeer van destijds nabootsen. De Hoogeveense trommelslager kan bijvoorbeeld voorbij komen lopen en andere figuranten kunnen er altijd bij. Misschien laat ik wel een trekschuit door het kanaal op de Hoofdstraat gaan. Geluid erbij van rammelende melkbussen die op de boot staan en je kunt je inbeelden hoe het vroeger geweest moet zijn.”

,,Als we een à twee jaar verder zijn wil ik er een game van maken. Met augmented reality, waarbij je op je smartphone om je heen kan kijken en ziet hoe het er vroeger uitzag. Dat kan ik grotendeels zelf, maar misschien meldt zich een partij die interesse heeft zich aan te sluiten.”

Fortnite-software maakt project af

Er komt sowieso nog softwaretechniek over de huidige beelden heen die uiteindelijk zorgen voor de finishing touch van het project. ,,Dat is hetzelfde programma als wordt gebruikt bij de game Fortnite. Daardoor gaat alles er nog beter uitzien. Maar de ontwikkelaars van dat soort spellen hebben miljoenen tot hun beschikking, ik stop er alleen tijd in.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe