Historische vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen zit vier weken na brand in zak en as

Tandenknarsend afwachten. Dat is het enige wat de historische vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen rest. Behalve voor schade-experts is het pand van het glasmuseum verboden terrein.

,,We zitten nog in de verzekeringsfase, het onderzoek loopt nog”, zegt woordvoerder Lydia de Vin van woningcorporatie Lefier. Wanneer dat is afgerond? Ze heeft geen idee. In de vroege nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 november brak brand uit in ‘t Aailand, een multifunctioneel centrum dat Lefier verhuurt aan de gemeente. Naast de historische vereniging huizen er onder meer de Ruilgoederenbank en een gymnastiekvereniging in.

Brand overgeslagen

De brand is waarschijnlijk ontstaan in een keukengedeelte van de gymnastiekvereniging. ,,Daar is het begonnen. Via plafond en dak is het overgeslagen naar het glasmuseum”, zegt Jacco Pranger van de historische vereniging.

Rook-, roet- en waterschade

Door de brand is veel rook-, roet- en waterschade ontstaan aan het cultureel erfgoed van Nieuw-Buinen. Naast een uitgebreide collectie producten van de glasfabrieken zijn er machines en documenten uitgestald en is er een huiskamertje in de stijl van 1920 ingericht. Het compleet door vrijwilligers opgetuigde museum was de trots van de historische vereniging.

Net 1200 gasten van Vrouwen van Nu gehad

De brand had volgens Pranger niet op een beroerder moment kunnen komen. ,,Begin oktober hebben we in zes dagen tijd 1200 gasten van Vrouwen van Nu over de vloer gehad. We hadden er met z’n allen tegen gewerkt om de boel op tijd klaar te hebben. Het enthousiasme was onze beloning. Aanmeldingen van mensen die met een groepje wilden komen, liepen binnen. Met sponsors en middenstanders waren we in gesprek en de maandag na de brand zouden we aan burgemeester Jan Seton laten zien wat voor moois wij tot stand hadden gebracht.”

Graag blijven

De historische vereniging zit nu met smart te wachten op het moment dat de laatste schade-expert het pand heeft verlaten. ,,Het museum zal eerst ontruimd moeten worden om het van binnen aan te pakken. Wij willen er graag blijven. Zo’n ruimte krijgen we nooit weer.”

Naast de historische vereniging heeft ook de Ruilgoederenbank fikse schade opgelopen. Een groot deel van de tweedehands kleding wordt als verloren beschouwd. Gevolg is dat driehonderd huishoudens in Borger-Odoorn met een minimuminkomen niet meer naar behoren kunnen worden bediend. DE Ruilgoederenbank houdt daarom een inzamelingsactie. Mensen kunnen tweedehands kleding inleveren op adressen in Borger, Nieuw-Buinen en 2e Exloërmond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.