Lekker wandelen in de Drentse natuur. Bewegen in een wereld die bijna stilstaat. Daar gaat de korte DvhN -serie Op de Loop over. In deel 10 een historische wandeling rond Smilde.

Eindeloos kan het duren als je onderweg bent, een auto- of fietstocht langs de Drentse Hoofdvaart. Zeker als je haast hebt. Gelukkig hebben we vandaag geen haast. Het is prachtig weer en op het programma staat een historische wandeling rond Smilde. Zo’n 7,5 kilometer door natuur, het dorp en langs tal van historische markeringen.

Krokussen

De route, aangedragen door Wim Snel, is samengesteld door de Culturele Raad Smilde en de Historische Vereniging De Smilde. Sinds 2019 kennen de Smildes drie Smildeger dorpsommetjes, die in april 2019 officieel werden geopend. De start van ons ommetje, bij het evenemententerrein aan de Molenwijk, is hoopgevend. Onder het informatiebordje hangt een kastje met daarin gratis routeboekjes. Ideaal, want ik was juist vergeten de route uit te printen. Maar helaas, hoe goed we ook zoeken, de route met ons startpunt zit er niet tussen. Dan maar het pdf-bestand op de telefoon raadplegen.

loading

loading

We beginnen met wandelen door een lange bomenlaan die dwars door Smilde loopt en ons na het passeren van de dorpsrand langs de prachtig gelegen kinderpsychiatrische kliniek van Accare brengt. Tussen de bomen door zien we de eerste krokussen al opkomen. De lente kondigt zich aan!

Veenbrug

De route is niet aangegeven met paaltjes of andere markeringen, maar door de goede routebeschrijving is dat geen enkel probleem. Al snel dient het eerste historische punt zich aan: een reconstructie van een prehistorische veenbrug. Rondom Smilde zijn ooit twee van deze bruggen aangetroffen tijdens ontginning van het veen, lezen we op het informatiebord. Ze bestonden uit een bijna 300 meter lange rij van dwars tegen elkaar gelegde stammen, zodat de prehistorische bewoners van het gebied veilig de zompige delen van het veen konden oversteken. Saillant detail: het leggen van de bruggen was een enorme klus, maar doordat dit gebied ongeveer 2.200 jaar geleden snel natter werd, zijn ze waarschijnlijk nauwelijks gebruikt.

loading

Gelukkig is de historische route rond Smilde anno 2021 wel prima begaanbaar. Na het oversteken van de Suermondsweg belanden we in het Kyllotsbos en wandelen we zelfs even over een prachtig stukje heide. Een buizerd slaat ons gade vanuit een boomtop, verder zijn we alleen. Pluspunt: op verschillende plekken langs de route kun je heerlijk in het zonnetje aan een picknickbank gaan zitten. Moet je alleen niet je proviand vergeten.

Van natuurschoon naar dorpsroute

Lopend langs een oude tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog gaan we langzaam maar zeker richting de Hoofdvaart. We wandelen door de dorpskern van Smilde. Ook hier brengt de route ons langs verschillende historische punten, waaronder de prachtige villa Haegenaarskamp en een oud sluisje in de veenvaart Meulewieke.

loading

Via het hertenkamp en het Indiëmonument belanden we voor de deur van hét gezicht van Smilde: de Koepelkerk. Die kennen we al, dus we lopen snel door richting het laatste gedeelte van de route. Die gaat langs de Hoofdvaart, aan de rustige kant van Smilde. Wil je het laatste stukje afsnijden, kan dat ook prima door aan de drukke kant te blijven en de bruggen niet over te steken. We hebben honger, ideaal dus dat we langs een bakker komen vlak voordat we bij de auto zijn. Een broodje gaat er wel in. Hebben we mooi even de tijd om de opgedane historische kennis te verwerken.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe