Hitte: brandweer soms eerder in actie bij kat in boom

De brandweer komt soms eerder in actie bij een kat die vast zit in een boom Foto: De Vries Media

De extreme hitte maakt dat de brandweer in bepaalde gevallen sneller te hulp schiet bij een kat die vast zit in een boom.

,,Het gaat in de meeste gevallen om de combinatie van de hoge temperatuur en de leeftijd van het beest’’, zegt woordvoerster Esther Klap van de Veiligheidsregio Drenthe. ,,Dan maken we soms een andere afweging en wordt afgeweken van het protocol.’’

Na 24 uur

De regels schrijven voor dat de brandweer 24 uur na een melding over een kat in de boom in actie komt. Die tijdspanne is bewust gekozen omdat een kat soms toch weer zelf uit de boom klautert.

,,Maar vanwege de huidige extreme omstandigheden wordt soms een uitzondering gemaakt op de standaard procedure’’, zegt Klap. Als voorbeeld noemt ze een kitten die vast zat in een boom in Hoogeveen.

Reeën te water

Hoewel de laatste dagen regelmatig meldingen worden gedaan van dieren in nood, is volgens de Veiligheidsregio Drenthe geen sprake van een toename. De meeste meldingen gaan over reeën die te water zijn geraakt.

Volgens de brandweer heeft dat te maken met de bronsttijd. Tijdens de voortplantingsperiode hebben de reebokken ‘de kolder in de kop’. Gedreven door hormonen zijn ze minder schuw dan anders en jagen ze de reegeiten op.

menu