Hitte doet IJstijdenpad bij Emmen uit zijn voegen barsten

Een betonblok dat enkele decimeters is opgetild, alsof er kruiend ijs in het spel is geweest. Op het IJstijdenpad is het uitkijken geblazen voor fietsers.

Op een andere plek zijn betonblokken over elkaar heen geschoven. En dat nog geen vijf jaar nadat het fietspad langs het Koning Willem-Alexanderkanaal is geopend. De oorzaak moet niet worden gezocht in stuwende ijsmassa’s, maar in het extreem warme weer van de laatste tijd. Middels roodwitte pionnen worden weggebruikers gewaarschuwd voor de gebreken.

Niet voldoende voegen?

Emmenaar Gerrit Bos fietste er afgelopen weekend langs en plaatste foto’s op Facebook. Zijn diagnose: een typisch geval van een uitvoeringsfout bij de aanleg. ,,Er zijn niet voldoende dilatatievoegen tussen de blokken gemaakt (voegen die het uitzetten en krimpen van materialen kunnen opvangen, red). Als bouwvakker weet ik hoe zoiets werkt. Hoe ouder het beton, hoe harder. Nu het fietspad er vijf jaar ligt, is het beton volledig uitgehard en loop je tegen dit soort problemen aan.”

Extreme hitte

Woordvoerder Ellen Blauw van de gemeente Emmen spreekt tegen dat sprake is van een constructiefout. ,,De voeg is er wel tussen de blokken. Door de extreme hitte zijn de blokken echter zo uitgezet dat die het niet meer kon opvangen.” Voor zover bekend zijn er geen ongelukken gebeurd.

Fietspad afgesloten

Inmiddels heeft de gemeente Emmen het fietspad afgesloten in afwachting van een noodreparatie die woensdag plaatsheeft. De in totaal vier beschadigde betonstroken worden dan voorlopig vervangen door klinkers in afwachting van de definitieve reparatie.

Fiets- en wandelroute

Het IJstijdenpad werd in augustus 2013 geopend. De fiets- en wandelroute, die de hoogveengebieden Oosterveen, Oosterbos, Berkenrode en Bargerveen met elkaar verbindt, voert langs zwerfkeien die bij het graven van het Koning Willem-Alexanderkanaal uit de bodem zijn gehaald. De soms enorme keien langs de route zijn voorzien van informatie. Ze zijn met het kruiende ijs in de voorlaatste ijstijd opgestuwd vanuit Scandinavië.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.