Zo’n 5000 mensen in de Antwerpse gemeenten Edegem en Kontich zitten noodgedwongen in quarantaine nadat één moeder in de kerstvakantie ging skiën in Zwitserland. De moeder leefde de quarantaineregels niet na en besmette ook haar dochter, waarna het virus zich op twee scholen verspreidde. „Een verpletterende verantwoordelijkheid”, zegt Edegems burgemeester Koen Metsu.

Eén besmetting met de Britse variant is genoeg om in nog geen 24 uur tijd duizenden mensen in quarantaine te zetten. Dat wordt deze dagen pijnlijk duidelijk in Edegem en Kontich. In basisschool OLFA Elsdonk in Edegem werden maandagmiddag in allerijl 540 leerlingen en personeelsleden getest in een „mini-testdorp.” Zelfde verhaal dinsdag voor 1450 leerlingen en een 250-tal personeelsleden van de middelbare school Sint-Jozef in Kontich. In Edegem wordt het jeugdverenigingsleven nog heel de week aan banden gelegd om geen verdere risico’s op verspreiding te nemen. En ook in Kontich werden dergelijke maatregelen getroffen.

Britse variant

Aanleiding zijn twee mensen op de school in Edegem die positief testten op de Britse variant van het coronavirus, en één positieve test op de school in Kontich. Allemaal het rechtstreekse gevolg van een besmetting door een moeder uit Edegem die – tegen alle adviezen van virologen in – in de eerste week van de kerstvakantie ging skiën in Zwitserland. De moeder ging na haar skireis aanvankelijk wel in quarantaine. Ze liet zich ook testen, maar bleek bij die eerste test na haar terugkomst negatief, of mogelijk vals negatief. De vrouw onderging nog een tweede coronatest, maar dat resultaat zou ze niet hebben afgewacht. Ze ging al uit quarantaine en bleek later toch positief. Intussen was haar dochter al besmet geraakt. Die ging na de kerstvakantie naar school en droeg het virus zo over op een andere leerling. Die laatste leerling besmette op haar beurt thuis haar moeder, die als leerkracht op de school in Kontich werkt. Gevolg: de twee scholen moesten sluiten en zo’n 5000 mensen – ook de gezinnen van de leerlingen en personeelsleden – zitten nu in quarantaine.

Schuld

Volgens Koen Metsu, de burgemeester van Edegem die zelf kinderen heeft op een van de scholen en dus ook in quarantaine zit, dragen terugkerende reizigers „een verpletterende verantwoordelijkheid.” „Als iedereen zich aan de regels en voorschriften had gehouden, hadden we vandaag niet in deze misère gezeten”, zei hij maandag.

Hij haastte zich om erbij te stellen dat hij „niemand in een kwaad daglicht wil stellen”, maar hoe dan ook begon er maandag een wilde speculatie naar de „superverspreider” die op vakantie ging en zich niet volledig aan de maatregelen hield. Bart Seldeslachts, burgemeester van Kontich, riep op tot voorzichtigheid. „Medisch gezien weet men wie de bron is, maar ik denk dat we nu naar de toekomst moeten kijken. Het is niet goed dat 5000 mensen tegen één persoon zeggen: ’Het is jouw schuld’. Laat ons nu vooral de quarantaine goed doen.”

Los van het feit dat het afgeraden werd om naar rode zones te reizen en dat iedereen de quarantaineregels strikt zou moeten volgen, rijst de vraag of de onvoorzichtigheid van de moeder ervoor gezorgd heeft dat er wellicht nog meer mensen van de twee scholen positief zullen testen. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid moet een kind in principe niet in quarantaine als een van de ouders na een reis bij de eerste test een negatief resultaat heeft. De kans is dus reëel dat de dochter tijdens de quarantaine van haar moeder besmet raakte, maar toch naar school mocht waardoor het virus zich wellicht sowieso zou hebben verspreid.

Schadevergoeding

Kunnen ouders in quarantaine een schadevergoeding eisen van de skiënde moeder? Volgens experts is het moeilijk aan te tonen dat de skiënde moeder juridisch gezien de volle verantwoordelijkheid draagt, los van het feit dat ze het resultaat van haar tweede coronatest niet afwachtte om uit quarantaine te gaan. „Eventuele geleden schade verhalen op die persoon, is dus ook een moeilijke situatie”, zegt advocaat Lukas De Graeve, gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. „Het niet naleven van de quarantainemaatregelen kan een fout zijn, maar bewijzen dat die persoon ook het oorzakelijk verband is voor de besmetting, is moeilijk. Ik begrijp dat de vraag ontstaat om in bepaalde gevallen een schadevergoeding te eisen, maar dan moet je onomstotelijk kunnen aantonen dat die persoon een fout heeft gemaakt, én dat alle andere besmettingen specifiek van die persoon komen. Bewijs dat maar eens. Dat is niet simpel. Dat is hetzelfde als de huidige pandemie in heel de wereld, en de honderden miljarden euro schade als gevolg daarvan, terugleiden naar een tiental personen waar het virus begonnen is. Dat lijkt me dus moeilijk.”

Microbioloog Herman Goossens wilde maandag niet reageren op de vraag wie in deze zaak welke fout heeft gemaakt of verantwoordelijk is. Hij wees wel opnieuw op de gevaren en de risico’s van reizen naar het buitenland. En herhaalde de oproep om in de krokusvakantie vooral niet te gaan skiën.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus