Hoe ‘Groningse toestanden’ voorkomen in Drenthe?

Hoe worden ‘Groningse toestanden’ met gasboringen in Drenthe voorkomen? Dat wil Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) weten van het kabinet. Ze stelt Kamervragen na bezorgde reacties van bewoners bij het Eesveenveld, dat tussen Frederiksoord en Steenwijk ligt.

De Canadese producent Vermilion haalt hier sinds twee jaar aardgas boven de grond. Het bedrijf heeft het ministerie van economische zaken (EZ) nu gevraagd in te stemmen met permanente gasproductie op deze locatie tot en met 2027.

Bewoners meenemen

Inwoners uiten hun zorgen in DvhN. Dat is aanleiding voor Van Tongeren om Kamervragen te stellen. Ze wil weten hoe het kabinet de belangen van bewoners in Zuidwest-Drenthe en Overijssel meeneemt in het proces. ‘Hoe voorkomt u dat die pas achteraf worden meegenomen, zoals in Groningen is gebeurd?’

Ook vraagt ze zich af hoe het kan dat de gaswinning in Drenthe omhoog gaat, terwijl in het regeerakkoord staat dat de gaswinning de komende kabinetsperiode moet afnemen.

Nulmeting voor schadeafhandeling

Bij bewoners zijn zorgen. Mede doordat er alleen nulmetingen gehouden worden bij boeren en niet bij particulieren. Van Tongeren vraagt om mogelijkheden om ook bij particulieren nulmetingen te doen, zodat eventuele schadeafhandeling in de toekomst makkelijker is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.