Hoe belandde een jongen uit Alteveer bij de SS? Bé Aalders uit Tolbert zocht het uit en Igor Wijnker schreef een boek

Albert Aalders groeide op in de laatste plaggenhut in het Steenbergerveld. Archieffoto: Bé Aalders / Van Gorcum

De 25-jarige Albert Aalders uit het Drentse Alteveer stierf begin 1945 roemloos op een slagveld in het Oostenrijkse Rechnitz. Nazaat Bé Aalders uit Tolbert raakte gefascineerd door het verhaal van zijn oudoom en reconstrueerde diens leven.

Albert Aalders behoorde net als vijftig andere Nederlandse jongens van zestien jaar tot een eenheid en werd begraven als onbekende Duitse soldaat. Waarschijnlijk, want hij is nooit gevonden. Bé wil hem nu ontrukken aan de anonimiteit. ,, Ook om te laten zien waarom mensen in extreme situaties bepaalde keuzes maken en welke grote gevolgen die kunnen hebben.”

Het verhaal van Albert Aalders is een individueel, maar ook universeel verhaal van een jongeman die de verkeerde keus maakte, maar de implicaties van zijn keus –door zijn beperkte scholing en verstandelijke vermogens- niet goed kon inschatten.

Igor Wijnker verwerkte de informatie tot een verhaal

Bé maakte vele reizen om het verhaal van Albert uit te zoeken. Die leverden een schat aan informatie op. In 2019 benaderde hij journalist Igor Wijnker om uit deze bulk aan informatie een boeiend en coherent verhaal te destilleren en het voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Volgens Wijnker is het verhaal van Aalders van alle tijden. Het verhaal van jonge mannen en vrouwen die, gelokt door geld, avontuur of ideologie, afreizen naar een oorlogsgebied en dikwijls niet beseffen waar ze in verzeild raken.

,,Soms krijg je een verhaal in de schoot geworpen dat je niet meer loslaat. Waarvan je weet: daarover móet een boek worden geschreven. Dat overkwam mij vorig jaar toen Bé Aalders het verhaal vertelde van zijn oudoom Albert, een eenvoudige jongeman die in 1942 een verkeerde keus maakte. Een keus die hem spoedig het leven kostte en die zijn familie tot op de dag van vandaag achtervolgt.”

Crowdfundingactie

Klaar is het boek nog niet. Daarvoor heeft Wijnker de steun van lezers nodig. Hij is een crowdfundingactie gestart. ,,Ook al word ik gesteund door de Provincie Drenthe, de Gemeente Noordenveld en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, we zijn er nog niet om het werk van Bé Aalders te voltooien.”

Wijnker hoopt het boek in april 2021 uit te kunnen brengen bij Van Gorcum in Assen.

menu