Begint het compacte winkelgebied langs de Stationsweg in Zuidlaren al bij de Zuiderstraat of pas bij de Telefoonstraat? Het vraagstuk komt dinsdag ter sprake in de gemeenteraad van Tynaarlo.

Over het vraagstuk blijkt verschil van mening te zijn onstaan tussen ondernemersvereniging VOZ en de bureaus die namens de gemeente met de plannen voor het dorp bezig zijn. Voorzitter René Kuipers van VOZ heeft hierover een brief geschreven aan de gemeenteraad, op initiatief van de VVD staat die op de agenda voor de raadsvergadering.

Winkels dichter bij elkaar

Net als in veel andere dorpen en steden speelt in Zuidlaren de discussie of het winkelgebied niet kleiner en overzichtelijker moet worden. Landelijk neemt het bestellen bij webshops toe. Er zou een overaanbod aan stenen winkels zijn, door die dichter bij elkaar te plaatsen neemt het gemak voor de consument toe. De winkels in Zuidlaren liggen langs een lint langs de Stationsweg en de De Millystraat.

Zuidlaren staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in het dorpshart. Vorig jaar presenteerde het gemeentebestuur hiervoor voorlopige plannen, die in overleg met ondernemers en inwoners worden uitgewerkt. Vier bureaus, Strootman, LAOS, PAU en Specht, zijn door de gemeente in de arm genomen om het proces in goede banen te leiden.

Negen winkels vallen buiten kerngebied

VOZ had in september gesprekken met deze bureaus en daar is volgens Kuipers het verschil van inzicht ontstaan. Terwijl de gemeenteraad volgens hem eerder had besloten om het winkelgebied bij de Zuiderstraat te laten starten, zou er nu gepraat worden over de Telefoonstraat als grens. In het tussenliggende gebied liggen de winkels Indigo Bodywear, Cigo, Phone House, terStal, Mooi Lifestyle, Giny, Budgetmarkt, DA Drogisterij en Joy.

„Wij vinden het absoluut niet realistisch om deze winkels buiten het kernwinkelgebied te houden”, stelt Kuipers in zijn brief aan de gemeenteraad. Hij vreest juist versnippering als deze winkels buiten dat kerngebied komen te liggen.

De VVD wil opheldering van burgemeester en wethouders over de gang van zaken en wil weten hoe de andere fracties hierover denken, zegt fractievoorzitter Gezinus Pieters. „We vinden het vreemd dat het kernwinkelgebied zo toch weer een stuk kleiner wordt gemaakt. Waarom gebeurt dit?”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe