Hoe de brand bij Attero in Wijster de eieren giftig maakt (en mogelijk een miljoenenschade oplevert)

Bij de brand bij afvalverwerker Attero in Wijster is vorige week dioxine vrijgekomen. Deze stof is schadelijk voor mens en dier. De Veiligheidsregio Drenthe lanceert een flinke serie maatregelen. LTO Noord verwacht dat de schade in de miljoenen zal lopen.

Derde brand in een half jaar tijd bij afvalverwerker Attero in Wijster
Lees verder

In het gebied rond de afvalverwerker is na de brand een verhoogde waarde van dioxine waargenomen. Dat blijkt uit metingen van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Blootstelling aan grote hoeveelheden dioxine kan kankerverwekkend zijn, is slecht voor de hersenontwikkeling, de weerstand en de vruchtbaarheid.

Maatregelen om risico's te beperken

Van deze heftige gevolgen zal in Wijster geen sprake zijn, schrijft de Veiligheidsregio Drenthe. Dat zou pas gebeuren bij een moedwillige vergiftiging of een ontploffing van een fabriek.

Wel komt de Veiligheidsregio met een flinke serie maatregelen om de risico's te verkleinen. Houd hobbykippen binnen, adviseert de club. Eet voorlopig geen eieren van kippen die buiten lopen. Eet alleen gewassen uit de tuin die u kunt schillen of die uit een kas komen.

Buitenspelende kinderen en de landbouw

Kinderen die buiten spelen, lopen geen risico, meldt de Veiligheidsregio. Ook wie de afgelopen week eieren en groente uit eigen tijd heeft gegeten, hoeft zich geen zorgen te maken.

Boeren krijgen het advies hun kippen binnen te houden en de begrazing van hun land stop te zetten. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer.

LTO houdt rekening met miljoenenschade

De schade door de dioxinebesmetting rond Attero in Wijster kan oplopen tot in de miljoenen, verwacht Jan Bloemerts van LTO Noord. Hoe hoog het bedrag uitvalt zal afhangen van de te nemen maatregelen. Hoeveel gras moet worden afgevoerd en hoeveel eieren zullen moeten worden vernietigd, om maar twee voorbeelden te noemen, is nog niet duidelijk.

De gevolgen van de brand zouden nog vele malen groter zijn geweest als die in het weideseizoen had plaatsgehad, denkt hij. „De koeien staan nu op stal. En het meeste gras is kort.” De uitgestoten dioxine hecht zich volgens de boerenvoorman als een vette film aan de grassprieten.

De komende maanden hoopt Bloemerts voor de boeren in het getroffen gebied duidelijkheid te krijgen over hoe zij eventuele schade kunnen claimen en wat ze financieel kunnen verwachten. „LTO heeft hierover eerder een convenant afgesloten met Attero.”

Dioxine tussen Attero en Geesbrug

De dioxine is neergeslagen in een strook met een breedte van een kilometer, tussen Attero en Geesbrug. Het gaat om een gebied ter grootte van ongeveer 700 hectare.

Bewoners zijn vrijdag per brief geïnformeerd over de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. Deze brief is verstuurd door de gemeenten Midden-Drenthe en Hoogeveen. Op een kaartje is vrij exact te zien waar de giftige stof is neergekomen.

Het gebied rond Wijster waar de kans op extra dioxine het grootst is. Foto: Veiligheidsregio Drenthe

Wat is dioxine?

Dioxine is een stof die soms vrijkomt bij het verbranden van bijvoorbeeld afval, schrijft de Veiligheidsregio Drenthe. Een klein beetje dioxine is normaal, van nature komt het overal voor. Het zit in de bodem, in de lucht en in voedsel. Door het eten van vlees, vis en zuivel krijg je al snel een klein beetje dioxine binnen.

In grotere hoeveelheden is het wel gevaarlijk, vooral als je de stof gedurende langere termijn binnenkrijgt. Dioxine kan kankerverwekkend zijn, is slecht voor de hersenontwikkeling, de weerstand en de vruchtbaarheid.

Vervolgonderzoek komt eraan

Er wordt een vervolgonderzoek naar de dioxinebesmetting rond Wijster gedaan, zegt woordvoerder Dirk van Dijken van de Veiligheidsregio Drenthe. „Daar zijn LTO Noord en Attero al druk over in gesprek met elkaar.”

De conclusies die het RIVM nu trekt zijn slechts 'een indicatie', aldus Ard van Pelt, adviseur milieu en gezondheid bij de GGD Drenthe. Hij neemt de vervuiling serieus maar stelt dat de gemeten hoeveelheden dioxine geen reden tot grote zorg zijn. „De concentraties zijn niet zo hoog dat er sprake is van grote risico’s voor de volksgezondheid.”

Het dorp Wijster maakt deel uit van de gemeente Midden-Drenthe. Woordvoerster Miriam Fokkema laat weten dat het gemeentebestuur zich op dit moment wil beperken tot het verzenden van de brief aan bewoners van het getroffen gebied. „Wij gaan verder niet in op inhoudelijke vragen. In de brief aan de bewoners verwijzen we ook hen naar de Veiligheidsregio, de GGD en LTO Noord.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.