Hoe de vernieuwers van de PvdA in Assen zich misrekenden

Een forse misrekening van de zogeheten vernieuwers hebben de PvdA in Assen in sneltreinvaart het moeras in gedrukt. Daar uit klimmen wordt een flink toer.

Intern is het hommeles na desastreuze verkiezingen

De raadsverkiezingen verliepen voor de PvdA desastreus en voor het eerst in de Asser historie werd de partij veroordeeld tot het voeren van oppositie. Maar dat is niet alles. Intern is het hommeles. Fractievoorzitter Natasja Lubbers heeft al een stapje terug moeten doen en voorzitter Richard Frankfort stapte op. Maandagavond werden tijdens een extra ledenvergadering de wonden gelikt. Dat de partij, die altijd zo voor openheid is, de bijeenkomst niet op de eigen website aankondigt zegt wel genoeg hoe heikel de kwestie is.

In de aanloop naar de verkiezingen ging het mis. Het bestuur wilde de zittend wethouder Albert Smit als fractievoorzitter, vanuit de vergadering werd door de zogeheten nieuwlichters aangedrongen op een lijsttrekkersverkiezing. Natasja Lubbers, nieuwkomer in de politiek, werd daarbij nadrukkelijk naar voren geschoven. Gesouffleerd en gepusht door Ard van der Tuuk (lid van het Partijbestuur, burgemeester Grootegast en oud-gedeputeerde in Drenthe) en Jaap Kuin (burgemeester in Pekela en oud-wethouder Assen).

Partijbestuur in Amsterdam grijpt in

Dat bleek een misrekening.

Omdat bestuur en vernieuwers het niet eens worden grijpt het PvdA Partijbestuur in Amsterdam in en besluit tot een verkiezing. Lubbers wordt gekozen.

Dat had niet moeten gebeuren, zo concluderen de twee voormalig leden van de Tweede Kamer voor de PvdA, Eeke van der Veen en Keklik Yücel, die van het Partijbestuur opdracht hadden gekregen Assen weer op het rechte spoort te krijgen. ,,Diegenen die haar steunden zijn overvallen door de uitslag. De verkiezing was meer bedoeld om Natasja op de kaart te zetten, dan haar al lijsttrekker te laten zijn. Daarvoor ontbrak haar de ervaring.’’

Fractieleden voelen zich buitengesloten

De potentie van Lubbers wordt alom wel erkend, maar haar onervarenheid wreekte zich in de campagne, zo blijkt uit een verslag van de ex-Kamerleden. ,,Lubbers wordt verweten geen inhoudelijke kennis van de lokale politiek te hebben en feedback vanuit de fractie naast zich neer te leggen. Ook zou zij alleen namens haar zelf en niet namens de fractie optreden. De fractieleden voelden zich ondermijnd en buitengesloten.’’

De stuurloosheid van de partij bleek niet het enige probleem, de PvdA en daarmee Albert Smit - die met voorkeurstemmen wel in de raad kwam - werd gepasseerd voor het college door eigen optreden. Daarmee ging een streep door de ambitie van Smit om weer wethouder te worden. Het bestuur was toen, aldus de ex-kamerleden, de grip op de gebeurtenissen al lang kwijtgeraakt. ,,Er zijn behoorlijke wonden geslagen. Over en weer is het wantrouwen gegroeid en de schuldvraag wordt bijna altijd bij de ander gelegd.’’

Om politiek weer een rol te kunnen spelen in Assen moet de PvdA zich de komende vier jaar opnieuw uitvinden, zo luidt het advies. ,,Met een nieuwe bestuur. Smit moet zijn rol al senior invullen, maar het zou goed zijn als hij aangeeft hoe hij zijn toekomst in de fractie ziet.’’ Externe begeleiding blijft nodig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.