Hoe een Arabier uit Zwinderen de rijke sjeiks het nakijken gaf

Het gebeurt niet iedere dag dat een Nederlandse paardenfokker de sjeiks uit de Emiraten verslaat. De familie Van Duyvenbode uit Zwinderen flikte het wel, met hun ‘gouden paard’ Erogant.

Hij staat nu rustig en vrij anoniem in zijn vertrouwde weide in Zwinderen, net terug van een clinic in Koekange. Maar een maand geleden was Erogant de grote ster tijdens de All Nations Cup in het Duitse Aken. Daar won hij een van de grootste shows ter wereld voor Arabische Volbloedpaarden.

Huilen van geluk

Hoe uniek die prestatie is blijkt uit het feit dat zijn fokker Jan van Duyvenbode nog steeds glinsterende ogen krijgt als hij het over die glorierijke zondag 30 september heeft. „Er zaten honderden Nederlanders op de tribune. Toen de omroeper door de microfoon schalde dat Erogant de grote winnaar was, barstte er een luid applaus en gejuich los. En wij stonden daar maar te huilen met z’n allen.”

Die allen, dat zijn voornamelijk Jan en zijn dochters Monica, Jolanda en Angela. Angela is er vandaag niet, maar allemaal zijn ze van jongs af aan bij het fokbedrijf betrokken. Hoewel, bedrijf, het is voornamelijk een uit de hand gelopen hobby. „Zonder een enorme passie voor de dieren kun je dit niet volhouden met z’n drieën”, weet Monica, de trainster en eigenaar van Erogant. „We voeren het samen als familie uit.”

Wereld verandert

In de afgelopen jaren heeft de familie Van Duyvenbode de paardenwereld enorm zien veranderen. De grote internationale fokbedrijven en vooral de sjeiks uit de Verenigde Arabische Emiraten kopen overal ter wereld de beste paarden weg. Zij zijn het dan ook die normaal gesproken alle prijzen in de wacht slepen.

„Dat wij als klein familiebedrijfje die grote sjeiks verslagen hebben is echt onwerkelijk”, vindt Jan. „In deze wereld geldt stiekem toch een beetje: wie betaalt, bepaalt. Dat houdt je soms ook wel tegen om mee te doen. Maar gelukkig werken wij voor shows samen met Tom Oben, een heel goede trainer. Hij had enorm veel vertrouwen in Erogant. Het is nu of nooit, zei hij. En zie het resultaat.”

Het ‘familiegeheim’

Het geheim van hun fokkerij zit hem niet zozeer in het voedsel of de verzorging die hun dieren krijgen, maar in de unieke kijk die de van Duyvenbodes hebben op het ‘gebruik’ van hun showpaarden. „Wij zien ze niet alleen als show-, maar ook als sportpaarden. We rijden dan ook op ze”, legt Monica uit. „Daardoor worden hun spieren sterk en zitten ze veel beter in hun vel. Die combinatie tussen sport en show zie je nergens, maar bij ons werkt het heel goed. Zo ben ik laatst nog met Erogant naar het EK sport geweest.”

Naast een goede trainingsmethode heeft Erogant ook gewoon de juiste genen. En om zo’n paard te bemachtigen moet je of stinkend rijk zijn, of jarenlang hard werken, contacten leggen en op het juiste moment toeslaan. „Ik heb ooit de opa van Erogant op een show gezien. Zodra hij binnenliep wist ik dat ik hem moest hebben voor mijn merrie. En dat terwijl niemand anders interesse in hem had.”

Goede genen

Uit Durango werd Erogants moeder geboren, de merrie Raville P. Zij woont nog altijd op de fokkerij van de familie. Erogants vader is de in de paardenwereld beroemde WH Justice, een hengst uit Amerika die al vele kampioenen als nageslacht heeft voortgebracht.

Alle paarden uit de stal van de Van Duyvenbodes krijgen een naam die begint met ‘Ero’. „Mensen vragen mij er vaak naar. Dan wijs ik even naar onze trailer en dan weten ze genoeg”, lacht Jan. „Daar staat namelijk ook de naam van mijn andere bedrijf op, de massagesalon en parenclub Eroroma.”

Het bod dat niet te weigeren valt?

Bang om Erogant te verliezen aan een grote sjeik zijn de drie niet. „We krijgen zeker al biedingen binnen. Ik kan je natuurlijk niet zeggen hoe hoog deze zijn, maar het gaat om serieus geld.” Tot nu toe heeft de familie de verleiding kunnen weerstaan. „We doen het ook absoluut niet om het geld. Maar ja, er kan natuurlijk altijd een bod komen dat niet te weigeren valt.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.