Wat begon met een simpel idee mondde uit in een actie die in de omgeving van Roden en Peize bij velen voor een kerstgevoel zorgt. Vanuit restaurant de Peizer Hopbel krijgen vandaag 140 mensen een viergangendiner voorgezet.

,,Het is net All You Need is Love ”, zegt Richard Kremer, eigenaar van de Kampeerhal in Roden, als hij met twee kartonnen dozen in zijn handen naar de groene voordeur loopt. De deur gaat nog voor hij aanbelt open en de kat van de 32-jarige Bianca Snijders uit Peize glipt naar buiten. Zijn eigenaresse neemt met een verlegen glimlach de dozen aan. ,,Vier gangen, de uitleg staat erbij”, zegt Kremer. ,,Geniet ervan!”

Goed nieuws vieren

Snijders is één van de 140 inwoners uit Peize en omgeving die vandaag een viergangendiner cadeau krijgt van restaurant de Peizer Hopbel. De uitverkorenen zijn aangedragen door familie of vrienden, waarna de deelnemende bedrijven de winnaars selecteerden. ,,Ik ben opgegeven door mijn vriendin Libby”, vertelt Snijders. ,,Ik heb een pittig jaar achter de rug. Iedereen natuurlijk, maar in juni is borstkanker ontdekt.”

De jonge moeder moest ingrijpende operaties ondergaan. Het viergangendiner kon niet op een beter moment komen. ,,Vanochtend heb ik heel mooi nieuws gekregen. Ik ben kankervrij! Het besef daalt steeds een beetje meer in”, vertelt ze. Hoewel het diner ook morgen nog goed is, zet Snijders het op kerstavond al op tafel. ,,We gaan het goede nieuws meteen vieren, natuurlijk.”

Snijders’ vriend en zoontjes van één en drie delen het lekkere eten. ,,Ooh, die gaan het toetje leuk vinden”, zegt Kremer. En hoe zit het met Snijders’ kerstgevoel? Met een grote glimlach: ,,Dat was er lang niet. Maar het begint nu wel te komen, hoor!”

‘Ik mis de geluiden’

Met dat kerstgevoel zit het ook bij eigenaresse Sandra Jansen-Boonstra van de Peizer Hopbel wel goed. ,,Normaal gesproken zou ik met deze dagen keihard werken. Ik hou daarvan. De tafels mooi indekken, goede glazen erbij.. Ik mis het echt. Ik mis de geluiden.” De lachende mensen en klinkende glazen ontbreken dit jaar. Maar in plaats daarvan werken de medewerkers van de Peizer Hopbel al dagen als een klein fabriekje om alle meergangendiners op tijd klaar te krijgen.

,,Gisteren heb ik 545 plastic bakjes gevuld voor bij het voorgerecht”, zegt de eigenaresse. ,,Behoorlijk anders en behoorlijk buiten mijn comfort zone. Natuurlijk is dit echt een rotjaar, in de boeken helemaal. Maar dit geeft heel veel energie. We gaan het met zijn allen feestelijk afsluiten.”

Jansen-Boonstra en Kremer kennen elkaar goed. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen Kremer met zijn voorstel kwam. Rijk worden zij er niet van. ,,We verkopen deze dozen voor inkoopsprijs aan de deelnemende bedrijven en doen er zelf ook nog wat extra bij. Financieel doen alle deelnemers evenveel”, zegt ze.

Zelf koken

De ‘aanstichter’ van alle reuring loopt met glinsterende ogen rond in de Peizer Hopbel. Het is nog maar een week geleden dat zijn vader met het idee kwam diners van het restaurant uit te delen aan mensen die het goed kunnen gebruiken. De buurman wilde ook meedoen en zo bleef het balletje rollen. Uiteindelijk bestelden zo’n vijftien ondernemers voor 140 mensen eten bij De Hopbel.

,,Dit is alleen maar leuk. Weet je, ik heb alleen een ideetje geopperd. Het is zo snel opgepikt door anderen. Zo mooi dat mensen zo snel bereid zijn mee te helpen.” De ondernemer kreeg ook teleurgestelde reacties, van bedrijven of restaurants die ook wel mee hadden willen doen. ,,Het is zo snel gegaan. Als we eerder waren begonnen hadden we misschien nog meer mensen blij kunnen maken. Maar ik vind het al redelijk uit de hand gelopen.”

De winnaars zijn via sociale media al op de hoogte gebracht. Hoe zijn de reacties? ,,Met heel veel hoofdletters en emoticons”, zegt hij grinnikend. ,,Maar ook: je wil half niet weten hoe blij je ons hiermee maakt. Dan weet je dat je het goede initiatief hebt genomen.” Wat staat er vanavond bij de Kremers op tafel? Een schaterlach. ,,Geen viergangendiner. Er was niet genoeg over. Ik moet zelf koken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe