Hoe een ongelukje in een wasmachine leidt tot een actie voor Pink Ribbon

Tjarda Sinnige (rechts) met een roze verlostouw

Dierenartsenpraktijk Beilen verkoopt roze verlostouwen om geld in te zamelen voor Pink Ribbon. Per toeval ontstond het idee om de organisatie die zich inzet tegen borstkanker te gaan steunen.

Hallo Tjarda Sinnige, hoe zijn jullie op het idee gekomen om roze verlostouwen te verkopen?

,,Wij deden per ongeluk een wit verlostouwtje in de wasmachine bij een rode overal. Toen die eruit kwam was het touw roze geworden. Dat zette ons aan het denken. We wilden er wat mee. Toen kwamen wij op het idee om voor Pink Ribbon een actie op te zetten.”

Een verlostouw?

,,Dat is een touw waar de lus er al in genaaid is. Die worden bij de geboorte aan het kalf vastgemaakt om het er uit te trekken. De touwen zijn een meter lang en worden in setjes van twee verkocht.”

Waarom willen jullie een actie voor het goede doel opzetten?

Er bestaat nogal een negatief beeld over melkveehouderijen. Wij willen dat er weer een positief beeld ontstaat. Het is een mooie sector, als je kijkt hoeveel melk wij overal voor gebruiken. En wat is er mooier dan dat te koppelen aan een goed doel met de mooie roze touwen?

Wat is de link tussen Pink Ribbon en de melkveesector?

,,Het hebben van sterke uiers is topsport. Zonder hun gezonde borsten heb je geen melk. Dat is bij mensen niet anders. Bij koeien is er een kalf nodig om melk te geven. Dus vandaar het verlostouw, dat maakt de cirkel weer rond.”

Gaan jullie nu zelf allemaal verlostouwen in de wasmachine stoppen met rode overalls?

,,Nee hoor, wij hebben een fabrikant bereid gevonden om er aan mee te werken. De touwen die wij nu verkopen zijn diep roze. Zelf verdienen we er niks aan, we verkopen ze alleen. Als het storm gaat lopen, kunnen ze bij de fabriek weer snel nieuwe verlostouwen gaan vlechten. We hebben geen einddatum voor deze actie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe