In de gevel van het voormalige Pakhuis aan de Noteboomstraat zijn 72 zonnepanelen verwerkt.

Hoe een oude winkel in de Noteboomstraat in Meppel veranderde in appartementen (en dat dankzij een subsidie van de gemeente)

In de gevel van het voormalige Pakhuis aan de Noteboomstraat zijn 72 zonnepanelen verwerkt. Foto: Daan Prest

„Je bent toch bang voor een bureaucratisch apparaat. Niets is minder waar. Binnen anderhalve maand hadden we alles geregeld.” Architect Frits de Kleine is zeer te spreken over de subsidie die de gemeente Meppel geeft voor de ‘verkleuring van panden in een aanloopstraat’.

Dat houdt in dat winkelpanden een andere functie krijgen, woningen bijvoorbeeld. Het doel hiervan is om de leegstand te gaan, en om naar een compactere binnenstad te gaan. De gemeente constateert dat het een populaire subsidie is. Deze maand zijn er al vijf aanvragen ingediend. Dat zijn er net zoveel als in alle voorgaande jaren tezamen. Onder de nieuwe aanvragen zijn er twee voor panden aan het Zuideinde in Meppel.

„Je moet het papierwerk goed doornemen. Als je vragen hebt, kan je gewoon bellen met de gemeente en nemen ze de tijd voor je. Laat dit dus geen belemmering zijn voor anderen om hier gebruik van te maken.” Het klinkt haast als een reclameplaatje, maar de Meppeler architect is écht enthousiast over de hele regeling. „De aanvraag voor de subsidie verliep heel soepeltjes. Je merkt dat de gemeente ook graag wil meewerken. Ik vind het een hele goed stap om de winkelleegstand weg te werken. Je kan de winkels beter bij elkaar brengen dan ze overal verspreid hebben.”

Appartementen

Een voorbeeld van verkleuring is de transformatie van het oude pakhuis aan de Noteboomstraat 5 in Meppel. De Kleine realiseerde hier vijf luxe duurzame appartementen. Op de begane grond van het pand is één woning gerealiseerd van 140 vierkante meter. „Zonder de subsidie was dit nooit gelukt”, zegt Frits de Kleine stellig. „Eén appartement is voor een projectontwikkelaar eigenlijk te weinig. Daar durft niemand zijn vingers aan te branden.” Maar met die subsidie kan dat wel degelijk uit, ervaart hij. Op de eerste verdieping zijn vier kleine appartementen gekomen. Daar is geen subsidie voor aangevraagd.

Er zijn een aantal voorwaarden om de subsidie te krijgen. Een daarvan is dat op appartementen op de begane grond minimaal 90 vierkante meter groot moeten zijn. Voor bovenverdiepingen geldt een oppervlakte van 60 vierkante meter.

loading

Woensdagmiddag werd het pand officieel geopend door wethouder Robin van Ulzen. „Ik vond het wel zo eerlijk om hem uit te nodigen. Dit project is toch mede door de gemeente tot stand gekomen. En ik ben hier gewoon ontzettend trots op en wil het graag laten zien.”

Boerderij, kantoor en nu appartementen

Met die trots laat hij de benedenwoning zien. Hij wijst naar een raam, een oud stalraampje dat de geschiedenis van het pand enigszins vertelt. Vroeger was het een boerderij. In de jaren ’50 brandde die zo goed als volledig af. Het raam is een van de weinige dingen die overeind bleef.

Als laatste zat er De Kleine Benelux, een importeur van miniaturen voor de gehele Benelux . Maar het bedrijf is verhuisd naar een groter pand, op industrieterrein Noord. „Je kan je niet voorstellen dat hier gewoon kantoortjes waren. Zie je dat kleine raampje, daar stond vroeger het toilet.” Nu is het een moderne woonkamer met keuken geworden.

Het is voor Frits de Kleine meer dan een gewone opdracht als architect. Zijn opa begon in het pand een zaak in miniaturen, tegenwoordig is Frits zijn jongere broer Rob de directeur van De Kleine Benelux. En nu woont zijn moeder in de benedenwoning. „Het is dus niet een project wat je af hebt en eigenlijk niet meer ziet.” Nee, Frits zal nog regelmatig in zijn verbouwde pand komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu