Hoe ging de eerste terrasdag eraan toe in Drenthe? Het is op alle fronten wennen

Het leven gaat door. Bij Pand 3&40 in Hoogeveen zitten mensen alweer op het terras aan een wijntje, een kop koffie of een biertje, terwijl je de brand van eergisteren nog ruikt.

Langzaam en voorzichtig loopt hij met een dienblaadje met één kopje koffie over het terras. De uiterst vriendelijke jongen met zwarte krullen doet zijn best geen druppel van het kostbare bruine vocht te morsen. Wat blijkt: het kopje is zo vol als een jeneverkelkje geschonken.

Opluchting overheerst bij deze kelner, nu de gedwongen coronasluiting er op zit. „Ik ben blij dat ik weer aan het werk kan”, zegt de kelner. „Dat thuis zitten was niks, de muren kwamen op me af.”

Hevige brand

Het is op alle fronten wennen deze Tweede Pinksterdag op het terras bij Pand 3&40. Bijna had het café niet open gekund. Een hevige brand vernietigde het naastgelegen café De Pastoor en grillroom La Bamba dat daar weer naast zat. De brandweer deed zijn uiterste best Pand 3&40 voor hetzelfde lot te behoeden. En ja, dat is gelukt. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er ontstond waterschade, en vervuiling door roet. loading

Monique Oost, samen met haar partner Najib el Masoudi eigenaar van het etablissement, is erg opgelucht dat het toch is gelukt het pand na een schoonmaakactie weer te openen. „Zeven jaar geleden hebben we al een café verloren aan brand”, stelt ze. „We hebben nog roetmetingen gehad en ze hebben het luchtafvoersysteem gereinigd.”

Het terras biedt uitzicht op de uitgebrande panden. Natuurlijk had Oost zich dit anders voorgesteld. Maar ze heeft het alweer druk met het begroeten van haar klanten, ze is zichtbaar blij hen weer te zien. Twee mannen en twee vrouwen zitten aan een belendend tafeltje, biertje, wit wijntje en een koffie er bij. De brand houdt ook hen bezig. Wat zou er gebeuren met wat resteert van de panden? Tja, dat is nog onbekend.

En dan die jongen en dat meisje die boven De Pastoor woonden, Roy en Kimberly. Die zijn nu bij Roys moeder, weet iemand te vertellen. Ze hebben sinds de brand niets meer. De verzekering heeft pas woensdag tijd om de schade op te nemen en een regeling te treffen. Een crowdfundingsactie van Hoogeveners leverde zondagavond al 3000 euro op.

Coevorden

In Coevorden liep een brand in de nacht van zondag op maandag minder goed af. De middag er na is alleen een ijssalon open, voor de rest lopen dagjesmensen wat verloren door de stad. Bij restaurant De Heeren van Coevorden hangen spandoeken waarop te lezen staat ‘Welkom in de veilige stad Coevorden’.

Een jongen en een meisje hangen er briefjes op met de tekst: „Wat een feestelijke heropening van de horeca had moeten worden, is veranderd in een zwarte dag”. Alle cafés en restaurants blijven gesloten, uit respect voor de overledene bij de brand in café ‘t Geveltje. Maar dinsdag gaat het leven weer verder, zo goed en zo kwaad als het kan, en gaat de Coevorder horeca weer open.

Drouwenermond

In Drouwenermond kunnen mensen wel onbekommerd feestvieren op het terrein waar anders het grote festival Boerenrock gehouden zou worden. Daar is nu een pop-up terras gebouwd, met ruimte voor liefst 250 mensen.

Compleet met een podium, waar maandagavond Mooi Wark optrad. Alleen houdt woordvoerder Bjorn van der Veen van de organisatie zich hierover officieel van de domme. Van burgemeester Jan Seton van Borger Odoorn mag hij er geen ruchtbaarheid aan geven, anders is het een samenscholing, waar te veel mensen op af komen.

Voor de gasten is het ook al onwennig. Van der Veen: „Sommigen komen in een groepje van acht vrienden, en dan mogen ze van ons niet gezellig de tafels aan elkaar schuiven. Daar kijken ze toch wat vreemd van op.”

Het initiatief komt van mensen uit de buurt en van restaurant De Gulle Boergondiër. Gezamenlijk is er hard aan gewerkt dit alles op te bouwen. Ook wennen: je moet tevoren reserveren voor je er naar toe mag en je moet je aan voorgeschreven looprichting houden. Er zijn afhaalpunten ingericht voor drankjes en eten, maar in is er ook bediening aan de tafel. „Eerst mocht dat niet en was alleen afhalen toegestaan”, zegt Van der Veen. „Maar we zeiden tegen de gemeente: wat heb je liever: vijf mensen die langs de tafels gaan, of vijfentwintig in de rij? Toen hadden ze toch liever dat eerste.”

Groningen: ‘Ik had chaos verwacht’

De Vietnamese loempiaverkoper Tran (33) van Mekong Delta op de Grote Markt schat dat het de helft minder druk is in de stad dan vorig jaar tijdens Tweede Pinksterdag op dit tijdstip. ,,Ik had vandaag chaos verwacht, maar het is juist heel rustig.’’

Inderdaad, er hangt een lome, relaxte sfeer in de binnenstad. Er valt weinig opwinding te bespeuren. Eerder een soort nieuwsgierigheid naar de nieuwe situatie. Hoe gaat het eraan toe? Veel mensen maken ook foto’s van de terrassen.

Onmetelijk terras

Op het onmetelijke terras achter Zalencentrum Meursinge in Westerbork is het volgens eigenaar Sander Vos pas na drie uur ‘goed gaan lopen’. Er heerst een uitgelaten sfeer. Hetzelfde geldt voor het terras van buffetrestaurant de Warrel aan de andere kant van het dorp.

De gemeente had muziek buiten verboden, maar dat heeft eigenaar Joop Slomp handig omzeild. Zijn pianist zit met zijn instrument half binnen. Ook aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen hebben horeca-ondernemers lak aan de rigide regels van de gemeente.

Vooralsnog wordt er nergens ingegrepen. Zowel de Veiligheidsregio Drenthe als die van Groningen kijken bij monde van de Asser burgemeester Marco Out en de Groninger burgemeester Koen Schuiling tevreden terug op het rustige verloop van de heropening van de horeca. Schuiling geeft de horeca zelfs ‘een compliment’.

menu