Hoe heter de zomer, hoe duurder voor zwembad De Zwaoi in Valthermond

Hoe heter de zomer, hoe duurder voor zwembad De Zwaoi in Valthermond. Ondanks het record van 27.000 bezoekers moet de gemeente Borger-Odoorn bijschieten.

De gemeente maakt eenmalig 22.000 euro over op rekening van stichting De Ommezwaoi. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de stichting niet in de rode cijfers duikt. De bijdrage staat los van de structurele jaarlijkse subsidie van 36.000 euro plus het extra geld dat de gemeente deze zomer al in De Zwaoi pompte.

Coating raakt los

Toen kwam het bad in acute financiële problemen door onder meer tegenvallers bij het onderhoud. Zo raakte de coating van het bad los. ,,De gemeente heeft ons deze zomer uit de brand geholpen door één keer rechtstreeks de salarissen uit te betalen”, zegt Annemiek de Groot, voorzitter van het stichtingsbestuur.

Topzomer werkt averechts

Een lange topzomer, waar maar geen eind aan kwam, heeft de Zwaoi er financieel niet bovenop geholpen. Integendeel. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, juist al die extra bezoekers sloegen een nieuw gat in de exploitatie. Rara hoe kan dat? Wethouder Niek Wind legt uit: ,,Waar de Leewal in Exloo alleen maar profiteert van een bomvol bad, omdat dat vooral wordt gevuld met toeristen die een dagkaart kopen, moet De Zwaoi het vooral hebben van abonnementhouders.”

Paar dubbeltjes winst op een ijsje

Hun aanwezigheid spekt de kas nauwelijks. Als ze zich al melden bij het loket van de kiosk gaat het om peanuts volgens De Groot. ,,Op een ijsje of lollie zit een winstmarge van een paar dubbeltjes. Dat schiet dus niet op. Op patat en snacks wel meer, maar je moet nogal wat verkopen om er flink wat aan over te houden.” Zelfs als er een vrijwilliger is die de producten verkoopt.

Extra personeelskosten

De Zwaoi wordt gerund door een 120-koppig vrijwilligersleger. Daar valt echter het badpersoneel niet onder en daar wringt nou juist de schoen. Want topdrukte vereist ook extra inzet van personeel. ,,Voor ‘s ochtends tijdens het baanzwemmen ontstond er een piek. Waar onder normale omstandigheden de badmeester het in zijn eentje af kon, moest er nu op heel drukke dagen iemand bij. Dat zorgde ervoor dat we 8000 euro extra personeelskosten kwijt waren. Maar ook voor chloor liepen de kosten op. Bij warm weer verdampt chloor heel snel en het water moest meer gefilterd worden, wat weer leidde tot een hoger elektriciteitsverbruik.”

De Groot tekent er wel bij aan dat niet het hele bedrag van 22.000 euro is toe te schrijven aan de hete zomer. ,,Een deel is nodig voor het herstel van de coatinglaag.”

Overgangsfase zwembaden

Intussen zit De Zwaoi in een overgangsfase, die alles te maken heeft met de verzelfstandiging van de drie zwembaden in Borger-Odoorn. De Leewal (Exloo), De Buiner Streng (Nieuw-Buinen) en De Zwaoi vallen per 1 januari onder een nieuwe organisatie. De gemeente zoekt nog uit wat de meest gangbare rechtsvorm is. De vacature voor een algemeen manager voor de nieuwe organisatie is inmiddels uitgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.