Hoe is het in het buitenland met corona? DVHN gaat op vakantie en kijkt over de grens: 'Die mondkapjes, dat zal voor Nederlanders wel even wennen worden'

Hoe is het om in coronatijd in het buitenland op vakantie te gaan? Verslaggever Gerton Albers rijdt een week lang met zijn camper dwars door Europa. Vandaag aflevering 2: met de camper van Duitsland naar Oostenrijk. Het grootste obstakel? Die mondkapjes overal.

Hoi Gerton, waar zit je ergens?

„Ik rij door Zuid-Duitsland, een paar kilometer voor de grens met Oostenrijk. Ik heb net bij een tankstation zo’n vignet gekocht. Ik ging daar trouwens bijna de mist in, ik wilde naar binnen stappen zonder dat ik een mondkapje droeg.”

Zijn ze daar erg streng met die mondkapjes?

„Jazeker. Duitsers dragen die dingen heel trouw en zonder te mokken. Als ik net bij dat tankstation echt zonder mondkapje naar binnen was gestapt, dan was ik daar zonder meer op aangesproken. De mensen hier vinden dat echt niet leuk. Dat zal voor Nederlanders nog wel even wennen worden, denk ik.”

Draag je dan heel de dag een mondkapje?

„Nee, dat ook weer niet. In de camper hoeft het niet. In winkels wel. Op de camping in het douchegebouw ook. Bij het tandenpoetsen moet-ie natuurlijk even af, maar je wordt vriendelijk verzocht om je mondkapje zo lang mogelijk op te houden. En verder bij de bakker, bij de receptie, zelfs in wc’s van restaurants.”

Je draagt je mondkapje als je in een restaurant naar de wc gaat?

„Jep, ook daar is het verplicht. Als je uit eten wilt, moet je reserveren. Je gaat met mondkapje naar binnen. Dan geeft je eerst je naam en contactgegevens door. Daardoor ben je later eventueel te traceren, mocht er een coronabesmetting opduiken. En pas als je aan je tafeltje zit, mag het mondkapje af. En als je dan even naar de wc wilt, ja, dan moet-ie weer op.”

Oef, dat klinkt nog best omslachtig allemaal.

„Ach, dat valt wel mee. Ik heb er inmiddels standaard eentje in mijn broekzak, en in de camper liggen er nog een paar. Misschien wordt het in het hoogseizoen ingewikkelder, maar nu is het in de praktijk nog niet zo’n gedoe. En als je alleen een biertje wilt drinken op het terras, dan is een reservering vaak niet nodig.”

***

Gerton Albers is journalist bij DVHN. Doorgaans schrijft hij over Coevorden. Nu rijdt hij in z’n Adria Twin een week lang door Europa.

Zijn reisplan: Emmen - Vianden in Luxemburg - Kröv in Duitsland - Berwang in Oostenrijk - Gardameer in Italië - ergens in Frankrijk - Emmen

Check de route van Gerton Albers op deze kaart

menu