Hoe is het in het buitenland met corona? DVHN gaat op vakantie en kijkt over de grens: In Frankrijk is het fijn relaxed (en na acht grensovergangen de eerste controle!)

Hoe is het om in coronatijd in het buitenland op vakantie te gaan? Verslaggever Gerton Albers rijdt een week lang met zijn camper dwars door Europa. Vandaag de vijfde en laatste aflevering: een ontmoeting met Nederlanders op de camping in Frankrijk én een ontmoeting met een paar Franse douaniers.

Hoi Gerton, waar zit je ergens?

„In Frankrijk. Op een camping in Langres, om precies te zijn. En het is fijn hier, ook op de campings in Valence en de Ardèche waar ik eerder was. Mondkapjes zijn hier niet verplicht, ook niet in winkels. Het gaat hier allemaal wat relaxter dan in Italië. Minder streng.”

Mooi. Nog lekker even in de vakantiestemming dus?

„Nou, ik had nog wat gedoe met de camper. Ik ben bij een garage geweest. En verder was ik de afgelopen twee dagen druk bezig met het schrijven van een groot verhaal over deze rondreis door Europa. Dat verhaal komt zaterdag in de weekendbijlage dus ik had het nog best druk.”

Heb je nu eindelijk eens Nederlanders gevonden?

„Ja! Niet veel trouwens. Die camping in Valence zit normaal voor 85 procent vol met Nederlanders, vertelde de eigenaar. Nu waren er maar een paar gasten uit Nederland. Op de camping staan nu allemaal Franse opa’s en oma’s en allemaal kleinkinderen. Er is een mooi zwembad daar, ze hebben de tijd van hun leven.”

Ah, de campings zijn dus open en er zijn wel gasten?

„Jep. Al is het lang niet overal druk hoor. Maar er gebeurt weer van alles. Dat is fijn, zeker ook voor die campingeigenaren. In de Ardèche zat ik op een camping die La Garenne heet. De eigenaar daar was zo blij dat er eindeljk weer toeristen waren dat hij een barbecue organiseerde voor iedereen. Zaten ze daar met vijftien man te eten.”

Leuk. Verder nog iets bijzonders meegemaakt?

„Jazeker, ik ben aangehouden door de douane. Toch nog. Ik was al zeven grensovergangen over en overal kon ik gewoon doorrijden. Bij de grens van Italië naar Frankrijk mocht ik ook doorrijden, dus dat was de achtste zonder controle, maar een kilometer of tien na de grens stonden bij een tolpoortje toch nog douaniers. En ja hoor, ik moest stoppen.”

En, hoe ging dat?

„Vriendelijk hoor. De eerste vraag was of ik Engels of Frans wilde spreken. Dat maak je toch zelden mee in Frankrijk. Ze waren met z’n zevenen ofzo. Ze wilden weten of ik alcohol of sigaretten bij me had. Naar drugs vroegen ze niet. Ik vertelde ze dat ik al veel grensovergangen had overgestoken en dat zij de eerste waren die me hadden aangehouden. Dat vonden ze wel leuk. Toen ik vertelde dat ik journalist was en voor een verhaal aan het rondreizen was, keken ze maar gek. Dat vonden ze geloof ik maar een erg slechte smoes haha. En toen mocht ik doorrijden.”

Hahaha! En nu terug naar Nederland?

„Yes, ik ga zo rijden. Eens kijken hoe ver ik kom, misschien dat ik in België nog een laatste camping zoek. En als het een beetje opschiet, rijd ik vandaag nog door naar Emmen.”

***

Gerton Albers is journalist bij DVHN. Doorgaans schrijft hij over Coevorden. Nu rijdt hij in z’n Adria Twin een week lang door Europa.

Zijn reisplan: Emmen - Vianden in Luxemburg - Kröv in Duitsland - Berwang in Oostenrijk - Gardameer in Italië - de Ardèche in Frankrijk - Emmen

Check de route van Gerton Albers op deze kaart

menu