Waar zijn ze gebleven? Een (oud-)inwoner van Drenthe die uit onze spotlights verdween praat je even bij. Vandaag Dineke van As-Kleijwegt (78), voormalig Drents gedeputeerde en van 1990 tot 2007 burgemeester van Assen.

Mevrouw van As-Kleijwegt, hoe gaat het met u?

,,Met mij gaat het goed, de jaren vliegen voorbij. Ik heb genoeg dingen die me bezighouden. Hugo de Jonge, bijvoorbeeld. Ik was razend. Ik las dat hij de Tweede Kamer een brief had gestuurd waarin hij schreef dat het uitbetalen van de zorgbonus aan schoonmakers en ander lager ziekenhuispersoneel de belastingbetaler 200 euro kost. Zo’n berekening hoor je toch ook niet als het om het bedrijfsleven, zoals de KLM, gaat? Ik vind het schandelijk. Zó slecht.”

Waar houdt u zich mee bezig?

,,Ik deed en doe een heleboel dingen. Maar ja, op het moment dat je je leeftijd noemt... Ik ben over anderhalf, twee jaar 80. Daar word je toch beroerd van? Ik geloof het zelf ook eigenlijk niet, maar goed. Ik ben voorzitter van een klachtencommissie van acht verschillende zorgorganisaties die zorg leveren aan mensen met een beperking. Dat zal ook wel ophouden. Ik zit in mijn tweede termijn en dat is meestal het maximum. Dat is het ellendige met die dingen. Stilzitten wil ik niet: je wil gewoon een beetje nuttig zijn. Voor corona hielp ik ook mensen de Nederlandse taal leren lezen en schrijven, dat vind ik mooi werk.”

Wat drijft u?

,,Mijn rechtvaardigheidsgevoel. Dat had ik als kind al. Op school werd soms ten onrechte iemand uit de klas gestuurd. Daar zei ik dan wat van. Nou, dan mocht ik er ook uit. Gelukkig hadden we een conrector die daar begrip voor had.”

U woont nog steeds in Assen. Wordt u nog herkend?

,,Ja regelmatig. Dan lopen ze langs en is het ‘burgemeester’, met zo’n knikje. Of mensen zeggen: u lijkt op uw foto!” Ze barst in lachen uit. ,,Echt waar! Gebeurt nog steeds.”

Waar wordt u dan op aangesproken?

,,In mijn tijd kreeg Assen er veel inwoners bij, bijvoorbeeld in Marsdijk en Kloosterveen. Dat waren mensen die werkten in Groningen, Hoogeveen en waar dan ook. Forensen, die geen binding hadden met de stad. Om daar verandering in te brengen, organiseerden we eens in de zoveel tijd op zaterdagmorgen een ontvangst voor nieuwe inwoners in de raadszaal. Daar vertelde ik over de ontstaansgeschiedenis van de stad en de wethouders moesten iets vertellen over hun portefeuille.” Lachend: ,,De wethouders mopperden weleens over die zaterdagochtend. Maar mensen hebben dat toch zeer op prijs gesteld, ik hoor het nog terug.”

Bent u nog op de hoogte van de Asser politiek?

,,Nee, dat wil ik niet meer. Als ik in Rotterdam zou wonen, zou ik het Nieuwsblad (nu Dagblad van het Noorden , red.) lezen. Nu heb ik dat niet nodig, ik leef midden in Assen. Mensen komen naar me toe met vreselijke klachten. Dat is niet meer aan mij, dat zeg ik dan ook. Ik maak me reuze zorgen over het winkelbestand, over de leegstand. Als je de boel zo lang laat versloffen, gaat het vanzelf naar de Q. Terwijl Assen zoveel potentie heeft.”

Voor de jongeren en niet-Assenaren: wat had Assen niet gehad zonder uw burgemeesterschap?

,,Ik denk dat we de Koninklijke Militaire Johan Willem Friso-kapel niet meer gehad hadden en misschien de kazerne ook wel niet. De Nieuwe Kolk is niet meer in mijn tijd gekomen, maar ik heb me er wel vanaf het begin voor ingezet. De rechtbank en het stadhuis waren te klein en hadden een andere plek nodig. Het waren hete hangijzers. Ik weet nog heel goed dat ik op een kraakheldere dag langs de Noordersingel liep en dacht: waarom kan het stadhuis hier niet? De gemeentesecretaris lachte me uit. Als ik erlangs loop vind ik het nog steeds een mooie plek.”

En de politietoren, die komt toch ook uit uw koker?

,,Je merkte niet dat je Assen voorbij was op de A28. Het was net een plattelandsdorp achter de bomen. Er moest een markeringspunt komen. Zo logisch, vind je niet?”

Het wil nog altijd niet vlotten met het aantal vrouwen in hoge bestuursfuncties. Hoe denkt u daarover?

,,Toen ik in Assen werd benoemd, was Ien Dales minister van Binnenlandse Zaken. Die wilde verschrikkelijk graag meer vrouwen aan de top. Ach, het is en blijft aldoor een probleem. De oorzaak is eenvoudig. Als jij iemand mag aannemen, zoek je naar soortgenoten, mensen die op jezelf lijken. Er zijn dus meer rolmodellen nodig. Daarnaast hebben mannen altijd wat meer de borst vooruit. Dat heb ik ook altijd wel gehad, zo van: natuurlijk kan ik dat wel.” Het is even stil. ,,Maar mij lukte het ook maar half. Ik heb nooit gevraagd wat ik ging verdienen. Dat is toch achterlijk? Daar geneerde ik me toch voor.”

Wat gaat u eigenlijk doen als de coronacrisis voorbij is?

,,Ik kan niet wachten om mijn zoons en kleinkinderen vast te pakken. Ze komen niet, dat is te link. We hebben een bootje, een dogger (vissersbootje, red.), op Urk. Ik denk dat we meteen uitvaren. We vinden het zálig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe