Jill de Jong uit Pesse voor haar fitnessruimte op Hawaï.

Hoe is het nu met | Jill de Jong, ex-model uit Pesse is nu personal trainer op Hawaï: 'Ik heb helemaal niets met fashion en make-up'

Jill de Jong uit Pesse voor haar fitnessruimte op Hawaï. Foto: Scott Drexler

Waar zijn ze gebleven? Inwoners van Drenthe die uit de spotlights verdwenen praten je even bij. Vandaag Jill de Jong (38), voormalig fotomodel uit Pesse die nu op Hawaï woont.

Jill, hoe gaat het nu met je?

,,Het gaat zeker goed. Hier op Maui wonen is een droom, al had ik die van tevoren niet. Het was meer als vakantiehuis bedoeld, maar door de coronapandemie wonen we hier nu al een jaar. Al mijn werk kan ik vanuit huis doen. Ik train mijn klanten in de sportschool in mijn garage, ik neem mijn podcast op in mijn kantoor en help bedrijven met hun marketing van achter mijn computer.”

Je hebt in Milaan, London, Malibu en New York gewoond. Kom je nog weleens in Nederland?

,,Net voor corona was ik nog in Ruinen om mijn vader te steunen met zijn verlies. Zijn vrouw was gestorven op Cuba. Toen ik hoorde dat de vliegvelden dicht zouden kunnen gaan, heb ik moeten besluiten om sneller terug te gaan.”

Je groeide op in Pesse en hebt nog even in Ruinen gewoond, tot je zeventiende. Wat is er toen gebeurd?

,,Toen ik zestien was werd ik gescout als model op een beurs in Utrecht. Na een modellenwedstrijd kreeg ik de kans om een week naar Milaan te gaan om kennis te maken met het werk. Dat werden uiteindelijk vier weken en ik kreeg een fulltime contract aangeboden. Mijn ouders vonden het goed, zolang ik mijn middelbare school maar afmaakte. Dat heb ik keurig gedaan. De dag na mijn laatste examen ben ik weer naar Milaan gevlogen.”

Was model worden altijd al je doel?

,,Niet echt. Ik zag toen wel meiden in folders van de Wehkamp staan en dacht: ‘Wauw, die zien er zo mooi uit!’ Maar daar keek je toch met een afstand naar. Toen ik het eenmaal echt kon worden, voelde het voor mij als een avontuur. Mijn ticket to freedom . Het grappige is dat ik helemaal niet van fashion en make-up houd. Ik heb hier alleen een mascara liggen, verder zorg ik goed voor mijn lichaam door te sporten en gezond te eten.”

Is dat Drentse nuchterheid?

,,Dat is het wel, denk ik. Mijn moeder was nooit bezig met haar uiterlijk en zei nooit tegen mij dat ik er mooi uitzag. Toen ik in dat modellenwereldje terecht kwam, hoorde je dat natuurlijk constant. „Wat doen zij nou raar? Ik kan hier toch ook weinig aan doen. Door die opvoeding bleef ik gewoon met beide beentjes op de grond. Na vier jaar verhuisde ik terug naar Nederland.”

Waarom?

,,Ik wilde weer deel uitmaken van het normale leven. Ook in Milaan was ik nooit thuis, want ik werkte snoeihard. Daardoor verdiende ik veel geld, terwijl ik weinig nodig had. Je bent dan toch veel alleen, vliegt van opdracht naar opdracht. Het begon als ‘gewoon werk’ te voelen, het avontuurlijke was eraf. Ik wilde eigen baas worden en ging studeren in Amsterdam.”

Een studie is ook niet echt avontuurlijk, toch?

,,Nee, daar werd ik ook niet happy van. Ik kreeg een relatie met een buurman en hij zag het ook. Ik was toch nog niet klaar met het modellenwerk en wilde mijn geluk nog een keer beproeven. In New York. Tot mijn verbazing wilde hij met me mee en besloten we alles op te geven. En dat is gelukt! Mijn carrière ging heel goed; ik kreeg veel opdrachten en stond weer volop in magazines, tv-commercials en billboards.

Het was een bijzonder leven, maar tegelijkertijd heel zwaar. Veel reizen, lange dagen, ik verdiende goed geld maar mijn kosten waren ook heel hoog. Gave dingen gedaan, meerdere keren dwars door Amerika gereden bijvoorbeeld. Toch strandde de relatie na twaalf jaar. Ik wist al heel lang dat ik wat anders wilde doen en het was tijd om er volledig in te duiken.”

loading

Je werd voedingscoach.

,,Mijn ex-man coachte al en het leek mij ook leuk om te doen. Terwijl ik van huis uit niet heb leren koken, heb ik dat mezelf aangeleerd en zoveel plezier en gezondheid uitgehaald. Daarnaast begon ik een studie als voedingscoach. Dat was geweldig! Ik wilde graag delen met anderen wat ik geleerd had.

Jarenlang heb ik alleen aan mezelf gedacht binnen het modellenwereldje. Het is hartverwarmend om mensen te kunnen helpen en ze te inspireren om betere beslissingen te maken. Naast voedingsadvies gaat het grotendeels over het de gedachten, emoties en patronen die gedrag en gewoontes vormen.”

Je besloot er ook een boek over te schrijven. Models do Eat, vrij vertaald modellen eten wél. Dat klinkt als een statement.

,,Dat is het ook. Toen ik nog model was, wist ik helemaal niets van voeding. Ik had graag meer kennis gehad over de voedingswaarde van eten. Tegelijk bestaan er ook veel misverstanden over het eetpatroon van veel modellen. Ze zouden alleen maar zuipen, feesten en zo min mogelijk eten. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Ik wil dat goede voorbeeld uitdragen.

Samen met nog negen andere vrouwen laat ik in het boek zien dat het anders kán. De presentatie was op Times Square in New York. Toen stonden we echt met iets van onszelf op de billboards, niet namens een merk of product. Dat was een enorm hoogtepunt. Daarnaast ben ik een podcast begonnen, Life Done Better , daar ben ik echt trots op.”

Zien we je ooit nog terug in Nederland?

,,Ik ben nu volledig Amerikaans, omdat ik van Nederland niet beide paspoorten mag houden. Voor mijn gevoel pas ik ook niet in Nederland met mijn karakter. Het buitengewone leven dat ik nastreef, wordt daar niet echt gewaardeerd. Grootste plannen worden niet echt gestimuleerd, dat is hier heel anders. Ik ben trots dat ik er vandaan kom, maar keer er niet meer terug, denk ik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Hoe is het nu met
menu