Hoe kan Drenthe het WK Wielrennen nog redden?

It ain’t over till the fat lady sings. Hoe kan Drenthe het WK Wielrennen na de negatieve beslissing van de provincie Groningen nog redden?

Het was een bittere pil voor de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) toen woensdag bleek dat zijn Groningse ambt- en partijgenoot Patrick Brouns er niet in slaagde een Statenmeerderheid te vinden 5,8 miljoen op tafel te leggen voor het WK. Volgende week woensdag komt het voorstel in de Staten van Drenthe om 5 miljoen te betalen. Tijdens een commissievergadering tekende zich op het Provinciehuis in Assen wel een meerderheid af.

Poll: Doodzonde dat Groningen geen geld steekt in WK wielrennen
Lees verder

Drentse gedeputeerde breekt zich het hoofd

Jumelet wil natuurlijk niet met het verhaal voor de dag komen dat dé fietsprovincie van Nederland ook niet meebetaalt en dat het evenement afgeblazen moet worden. Dus breekt hij zich nu het hoofd over de mogelijkheden die er nog zijn. Statenlid Michel Berends (PvdA), die anders dan zijn partijgenoten in Groningen wel positief staat tegenover het WK, weet wel een paar scenario’s.

Betrek Overijssel en/of Friesland er bij

Vanuit de kop van Overijssel komen al wel geluiden die er op duiden dat ze ook geïnteresseerd zijn in het WK wielrennen. Sportwethouder Bram Harmsma (VVD) van Steenwijkerland zou er met de organisatie graag eens een kopje koffie over drinken. In deze gemeente liggen Giethoorn, Blokzijl en De Weerribben. Wellicht is ook Zwolle geïnteresseerd.

Friesland staat nu volop in de schijnwerpers vanwege LF2018, het jaar waarin Leeuwarden en Friesland de culturele hoofdstad van Europa zijn. Al die publiciteit smaakt naar meer. Aanhaken bij het WK Wielrennen levert daartoe een mooie kans op.

Maak er een internationaal WK van

Samenwerking tussen Drenthe en Duitse overheden over de grens bestaat al sinds jaar en dag. Waarom zou je niet proberen de Duitsers te verleiden ook de schouders te zetten onder het WK?

De gemeente Groningen wil wél

De gemeenteraad van Groningen staat, inclusief de stedelijke PvdA, wel positief tegenover het evenement en wil wel een half tot een heel miljoen betalen. Dat is dus een belangrijke bondgenoot. Als dan ook nog de Drentse gemeenten aanhaken, komt er misschien toch geld genoeg op tafel. Dan kan de start in de stad Groningen plaatsvinden en kunnen de WK-deelnemers rechtstreeks naar Noordenveld of Tynaarlo fietsen. Heeft de provincie de lusten noch de lasten van het evenement.

De tijd dringt

De UCI, die het WK Wielrennen organiseert, wil al eind volgende maand hom of kuit van Drenthe over het doorgaan van het evenement. Het is zeer kort dag om in die korte tijd het gat van 5,8 miljoen euro op te vullen dat Groningen laat vallen, waarschuwt Berends. Als de Drentse gemeenten meebetalen, komt dat gemiddeld neer op zo’n half miljoen per gemeente en dat is best veel geld, rekent hij voor.

Toch is de hoop niet verkeken. De UCI heeft niet voor niets Drenthe en Groningen op het laatste moment het verzoek gedaan een bid voor het WK uit te brengen. In de regio Veneto bleek het nog veel lastiger de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Waarom is PvdA Drenthe voor WK Wielrennen en die in Groningen tegen?

Bedrijven springen niet in gat WK wielrennen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.