Goede raad is duur. De provincie Drenthe worstelt behoorlijk met de aanpak van de Japanse Duizendknoop, zo blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van GroenLinks.

Gelukkig veroorzaakt de Duizendknoop hier nog niet zo veel problemen als in andere delen van het land, zoals in de omgeving van Amersfoort, maar dat willen de GroenLinks-Statenleden Elke Slagt en Erwin Liempd voor zijn. Ze drongen er bij het provinciebestuur op aan met een goed plan van aanpak te komen voor de Duizendknoop.

Plant vormt bedreiging voor de natuur

De wortels van de Duizendknoop kunnen bijvoorbeeld rioleringen en funderingen vernielen en vormen ook een bedreiging voor de natuur. De ijzersterke plant verdringt andere planten, waardoor er ook minder bosmieren, vlinders en insecten voorkomen op plekken waar de Duizendknoop woekert. Het provinciebestuur erkent dat bestrijding noodzakelijk is, maar uit de antwoorden blijkt dat het nog zoeken is naar de juiste methode.

Zo staat in de antwoorden dat medewerkers van de provincie de Duizendknoop maaien als ze hem in de berm van wegen of vaarwegen aantreffen. Maar, zegt Elke Slagt, dat moet je juist niet doen want de wortels blijven en dan komt de plant sterker terug. Klopt, zegt een woordvoerder van de provincie, maar soms zit er niks anders op dan de plant te maaien omdat die te groot geworden is en bijvoorbeeld automobilisten het zicht ontneemt. Als het echt niet anders kan, gebruikt de provincie ook wel chemische middelen om de plant weg te krijgen.

Bladvlo biedt geen soelaas

Samen met andere provincies werkt Drenthe aan een plan van aanpak voor de Duizendknoop. Onderzoek aan onder meer de Wageningen Universiteit moet uitwijzen wat de juiste methoden zijn. ,,Er is wel geëxperimenteerd met het uitzetten van insecten zoals de Japanse bladvlo, maar ook dat bleek niet de juiste aanpak te zijn’’, zegt de provinciewoordvoerder.

Elke Slagt is blij dat het provinciebestuur het probleem met de Duizendknoop serieus neemt. De plant is een zogenoemde invasieve soort, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkwam, maar zich hier nu wel snel verspreidt.

‘Verwerk stengel Duizendknoop liever niet in boeketten’

Menselijk gedrag kan veel onheil voorkomen, zegt Slagt. „Stengels van de Duizendknoop worden wel verwerkt in bloemboeketten. Als je die dan in de biobak doet, komt de stengel in compost terecht en kunnen zaadjes uitgroeien tot nieuwe planten. Je moet de stengels dus eigenlijk in de grijze container doen. Het zou nog beter zijn als bloemisten ze helemaal niet in hun boeketten verwerken.”

In het voorjaar praten Provinciale Staten over een actualisatie van het provinciale Flora- en Faunabeheersplan. Daarbij komt het probleem van de Japanse Duizendknoop ook aan de orde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe