Hoe lok je een Duitser naar Drenthe? (+ vijf omgangstips)

Marketing Drenthe verzorgde afgelopen jaar cursussen voor recreatieondernemers om ervoor te zorgen dat er meer Duitse toeristen naar Drenthe komen.

Hoe komen meer Duitsers naar Drenthe en hoe ga je met ze om? Zuidwest-Drentse ondernemers lieten zich daarover maandagmiddag bijspijkeren in Ruinen. 

'Auf Wiedersehen oder tschüss?’ staat op het presentatiescherm in Buitencentrum De Poort in Ruinen. „Auf Wiedersehen”, mompelt een aantal mensen in het zaaltje hun standaard afscheidsgroet naar Duitse gasten. ,,Nou, het mag allebei tegenwoordig”, zegt Karin Lubs.

Ze is gespecialiseerd in Nederlands-Duitse communicatie en geeft een presentatie over werken met Duitse gasten. ,,Zeker als het wat relaxter is mag tschüss, het gereserveerde gaat er langzaam wel af bij de Duitsers.”

Duitse gasten

Tussen campinghouders en andere bed and breakfast-eigenaren krabbelt Huib de Wit af en toe wat op zijn notitieblok. ,,Ik ben hier vooral gekomen om wat dingen op te frissen”, zegt de eigenaar van Op de Parkkamp, een B&B in Havelte. ,,Ik heb het gevoel dat wij de laatste tijd meer Duitse gasten hebben, ik weet niet waarom. Misschien omdat wij een deels Duitse website hebben.”

Websites in het Duits

Dat is wel een logische verklaring, vindt Marketing Drenthe. Dat zet in op het binnenhalen van meer Duitse toeristen en daarbij wordt vooral gehamerd op Duitstalige websites.

,,Als je hier vanmiddag bent gekomen, dan ben je geïnteresseerd in Duitse gasten”, zegt Yvonne Cornax van Marketing Drenthe voor de presentatie van Lubs begint. ,,Als je nu je website nog niet in het Duits hebt, begint dat echt wel tijd te worden.”

Volgens de provinciepromotor liggen er net over de grens grote kansen als het gaat om de groei van toeristenaantallen. In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen wonen samen zo’n 25 miljoen mensen. Allemaal potentiële gasten voor de Drentse recreatieondernemers, want uit die deelstaten komen de meeste toeristen naar Noord-Nederland.

Perfecte gasten

De meeste ondernemers in de zaal hebben ervaring met Duitse gasten. Over het algemeen zijn de oosterburen perfecte gasten, vinden ze. Al was de laatste groep Duitsers bij groepsaccommodatie Huntershof in Diever niet zo’n prettige. ,,Dat waren tien jongeren, die hebben ons wel wat overlast bezorgd”, zegt Sabine Zijlstra. ,,Nu hoor ik dat Duitsers gevoelig zijn voor gezag, maar daar was toen niet zo veel van te merken.”

Desalniettemin vindt Zijlstra de presentatie nuttig. ,,Het zijn vooral de kleine dingen. Wanneer spreek je iemand aan met 'Sie' en wanneer met 'du' bijvoorbeeld. Onze volgende stap is de website te vertalen."

Simpele zinnetjes

Daarvoor kan Zijlstra gebruikmaken van de handreikingen die Lubs geeft tijdens haar presentatie. Naast uitleg over de verschillen en overeenkomsten in gedrag tussen Duitsers en Nederlanders, draagt ze simpele zinnetjes aan die iedere recreatieondernemer moet kennen.

,,Probeer in ieder geval Duits te praten”, benadrukt Lubs. ,,Liever steenkolenduits dan geen Duits. Duitsers zijn er dol op en vinden het zelfs charmant als je het probeert.”

menu