De kerstvakantie die volgende week begint, wordt een andere dan normaal, nu de coronaregels nog strenger zijn geworden en Nederland in een lockdown zit. Hoe ga je hier als gezin mee om?

Eén ding is duidelijk: de kersttraditie zal anders zijn dit jaar. Uit eten gaan is er niet bij en aan de dis thuis mogen ook maar drie gasten aanschuiven.

Oud en nieuw wordt een stuk minder spectaculair zonder vuurwerk en met z’n allen naar oma in het verpleeghuis wordt ‘m ook niet. Hoe doe je dat deze vakantie, met je kinderen? Hebben zij überhaupt last van alle beperkingen?

Kinderen merken het verdriet in de spanning

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de jeugd inderdaad gebukt gaat onder de coronacrisis. Dat geldt meer voor tieners dan voor basisschoolkinderen. Voor kinderen gelden minder beperkingen en zij zijn sowieso flexibeler.

,,Kinderen passen zich snel aan. Maar ze merken wel het verdriet en de spanning van hun ouders’’, zegt Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Haar eerste tip aan ouders is daarom: wees bewust van je eigen emoties. ,,Als jij bang bent, dan draag je dat gevoel over.’’ Verder adviseert het NJi de ouders te focussen op wat wél kan.

,,Kijk naar alternatieven en betrek je kinderen daarbij. Misschien hebben zij zelf ideeën over hoe je coronaproof kerst kunt vieren. Laat hen grip houden op de situatie. Praat met je kind over corona en hou het gesprek vooral positief.’’

Elke dag iets leuks

Afgelopen zomer nam het NJi het initiatief tot de actie ‘elke dag iets leuks’. Op haar website zette het instituut tal van dingen die gezinnen met kinderen kunnen doen in de vakantie.

Elke week kwam er een nieuw scala aan bezigheden bij. In de herfstvakantie werd de lijst, die zo’n 150 activiteiten telt, geactualiseerd en ook voor de kerstvakantie is dat gebeurd.

Balledux: ,,Het is echt een schatkist vol activiteiten die in principe geen geld kosten. Laagdrempelig en helemaal volgens de coronaregels.’’ Dat gaat van sterrenkijken en vogelvoer maken tot bosbingo en hydrodipping, een manier om met water en verf je schoenen te pimpen.

'Jongeren gaan zich steeds meer vervelen'

Tieners vormen volgens Balledux een hoofdstuk apart als het gaat om corona. Zij moeten relatief veel inleveren, terwijl ze niet tot de risicogroep behoren. Feestjes en uitgaan zijn taboe.

,,Zij gaan zich steeds meer vervelen. Ze voelen zich eenzamer en somberder dan andere leeftijdsgroepen’’, aldus Balledux. Het NJi is daarom blij dat het kabinet heeft besloten 58,5 miljoen euro beschikbaar te stellen aan gemeenten.

Met dit geld kunnen coronaproof kleinschalige activiteiten worden georganiseerd voor en met jongeren, die kunnen worden gehouden als de regels weer zijn versoepeld. Of nu, maar dan wel online.

Voor ouders van pubers luidt het credo: blijf in gesprek en probeer je in te leven. ,,Denk niet: boven een bepaalde leeftijd is met ze praten niet meer zo belangrijk. Want dat is het wél. Al is het maar vanwege het feit dat jij een rolmodel voor ze bent.’’

'Laat je eigen worsteling zien'

Volgens Balledux is het niet erg om als ouders je eigen worsteling te laten zien. Vooral ouders van pubers zitten met dilemma’s. Want hoe maak je je tienerkind duidelijk dat bij elkaar komen niet zo’n goed idee is als ze de afgelopen maanden op school geen afstand van elkaar hoefden te houden?

,,Normaal gesproken zeg je tegen een verveelde puber: ga lekker met je vrienden afspreken. En dat kan nu niet. We weten dat de verspreiding van het virus groot is onder jongeren. Dus is de boodschap: kom niet te veel samen. Aan de andere kant heb je ook te maken met het welzijn van je kind. Die twee dingen - de bestrijding van het virus en het welzijn van je kind - moet je tegen elkaar afwegen. Dat is echt een dilemma voor ouders van jongeren. Daar komt ook nog eens bij dat die ouders elkaar ook minder treffen, op ouderavonden en dergelijke.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus